LEGENDARNOG GLUMCA ZBOG OVOGA REDITELJI NISU HTELI! Taško Načić nije igrao HEROJE i ljubavnike, a ovako je govorio o BOLNOJ istini
Foto: Printscreen/Youtube

tužno

LEGENDARNOG GLUMCA ZBOG OVOGA REDITELJI NISU HTELI! Taško Načić nije igrao HEROJE i ljubavnike, a ovako je govorio o BOLNOJ istini

Kultura -

Taško Načić rođen je u Kruševcu 7. aprila 1934. godine. U rodnom gradu je završio osnovnu školu i gimnaziju i ostvario prve glumačke nastupe u pozorištu.

Diplomirao je glumu na FDU u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića.

Kruševac
foto: Aleksandra Miletić

Njega će publika zauvek pamtiti kao smotanog lovca sa "zakočenom puškom" iz "Ko to tamo peva", anti-heroja Peru Mitića koji misli da "ko ne voli karanfile ne treba ni da živi" i Božidara Majkovića, lenjivca-činovnika u propalom socijalističkom preduzeću iz "Boljeg života".

Sa svojih 192 centimetra visine, Taško Načić je još od mladosti važio za "džina domaće filmske scene". Strpljivo je radio, svoj talenat usavršavao i trpeo i kada su ga neke značajnije uloge, i pored očiglednih kvaliteta zaobilazile, zbog njegovog fizičkog izgleda.

Tokom čitave karijere stoički se nosio sa činjenicom da, naročito u svetu filma, važe surovi estetski standardi koje on, jednostavno, po mišljenju većine kulturnih stvaraoca, nije zadovoljavao.

"Svestan sam da, zbog svoje spoljašnjosti, ne mogu da igram ljubavnike niti heroje. Potpuno sam siguran da nikada neću biti Hamlet", rekao je Taško Načić u jednom od retkih intervjua koje je dao.

Taško Načić
foto: Youtube screenshot

Slavni glumac vremenom je naučio da se nosi sa tim, svestan činjenice da će, uz marljiv rad i trud, uspeh jednom sigurno doći.

Kada su ga jednom prilikom pitali kako se oseća kada shvati da reditelj u nekoj ulozi potencira njegov fizički izgled, odgovorio je fenomenalno.

"Smatram da vezivanje za nečiji izgled ide na prvu loptu. Važnije je šta čovek iznutra može uraditi. Dobro, ne kažem da izgled ne može pomoći, ali dobro se sećam kad sam, kao student akademije, gledao hudožestveni teatar. Davali su fragmente, i Tarasova je glumila Anu Karenjinu. Tarasovoj je tada bilo oko šezdeset i nešto godina, bila je golema, debela. No, posle jedne minute predstave, to vam nije smetalo i pred sobom ste zaista imali Anu Karenjinu", objasnio je Načić.

Taško Načić
foto: Pritnscreen

Profesionalnu glumačku karijeru započeo je u narodnom pozorištu u Beogradu, zatim je nastupao u Pozorištu Boško Buha, a proslavio se u Ateljeu 212 sjajnim ulogama u vrhunskim predstavamaa: Kralj Ibi, Radovan III, Čudo u Šarganu, Kafanica sudnica, ludnica i u brojnim filmovima.

Ostvario je 67 maestralnih uloga u pozorišnim predstavama, a deset godina igrao je monodramu "Ne pucaj bre". Snimio je dvadesetak filmova, debitovao je 1960. godine u "Bolje je umet", a tokom decenija ostao je upaćen i u ostvarenjima na velikom platnu - "Bokseri idu u raj", "Majstor i Margarita", "Čudo neviđeno", "Ćao inspektore", "Nije lako sa muškarcima", "Sabirni centar" i drugi.

Ostvario je antologijske uloge u filmovima - Pere Mitića u "Davitelju protiv davitelja" Slobodana Šijana i lovca u "Ko to tamo peva". Njegov komičarski talenat i vrhunska gluma ostaće upamćen i po ulozi Božidara Majkovića u seriji RTS "Bolji život" Siniše Pavića. Preminuo je u Beogradu 26. marta 1993. godine u 58. godini.

Rodni grad mu je podigao bistu na Trgu glumaca.

Kruševac, bista
foto: Aleksandra Miletić

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:04

URNEBESNO! Kako staviti kapu za plivanje u jednom potezu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja