ISPRED SVOG VREMENA: Prljavo kazalište PRVI BEND koji je pevao o LGBT pravima?! Još jedna pesma ima istu simboliku, a svi je znate
Foto: Www.tvbest.rs.

zanimljivo

ISPRED SVOG VREMENA: Prljavo kazalište PRVI BEND koji je pevao o LGBT pravima?! Još jedna pesma ima istu simboliku, a svi je znate

Kultura -

U medijima širom regiona odjeknula je vest da se raspao jedan od najpopularnijih bendova "Prljavo kazalište" bivše Jugoslavije. Kako su preneli hrvatski mediji, nakon 45 godina, momci iz benda su rešili da se raziđu.

"Prljavo kazalište" objavio je prvu svoju pesmu 1979. godine, no to je davna i slavna prošlost, koju su ispisali dugogodišnji prijatelji, kumovi i sjajni muzičari koji su zajedno punili arene i stadione i bacali publiku u trans.

Prljavo Kazalište, Jasenko Houra
foto: Dragan Kadić

Upravo je taj debitanski album doneo sa sobom pesmu nesvakidašnje simbolike.1979, na debitantskom albumu "Prljavo kazalište" imalo je pesmu “Neki dječaci” čiji refren poručuje “ja sam za slobodnu mušku ljubav”, kojom je maloletni Jasenko Houra preduhitrio i današnju borbu za prava istopolnih zajednica i maltene kao dete otvorio temu o kojoj dotad nije bilo ni reči, a kamoli da se pevalo u javnom prostoru.

Prljavo Kazalište
foto: Printskrin

Godinu dana kasnije objavljen je singl Idola “Retko te viđam sa devojkama”. Kao po onoj strategiji da vesela muzika ispod površine krije ozbiljan tekst, mnogi nisu ni primetili homoseksualne aluzije koje je donela ova pesma. I nije jedina LGBT stvar u širokom muzičkom opusu iz ex Jugoslavije.

I dok se fanovi rokenrola prepiru koja od navedenih numera je prva LGBT stvar, još 1974. godine je narodnjak Muharem Serbezovski snimio pesmu "Ramo, Ramo" koja govori o izgubljenoj ljubavi između dva muškarca.

Pored ovih pesama, u ovu grupu spadaju i pesme Moja prijateljica (Xenia), Javi mi (Zabranjeno pušenje), Ovaj ples dame biraju (Bijelo Dugme), Preživjeti (Kud Idijoti) i Ljetnji hit (Hladno pivo).

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:35

Koncert Gorana Bregovića u Splitu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track