IVO ANDRIĆ GAJIO VELIKU STRAST PREMA JEDNOM ZANIMANJU: Naš nobelovac uvek je bio elegnatan a sa suprugom je UŽIVAO RADEĆI OVO!
Foto: Privatna Arhiva

da li ste znali

IVO ANDRIĆ GAJIO VELIKU STRAST PREMA JEDNOM ZANIMANJU: Naš nobelovac uvek je bio elegnatan a sa suprugom je UŽIVAO RADEĆI OVO!

Kultura -

Književnik i diplomata Ivo Andrić, naš jedini nobelovac, uvek elegantan i strogog držanja, gajio je veliku strast prema baštovanstvu.

U jedinoj kući koju je sagradio, u Herceg Novom, Andrić je proveo sa suprugom, profesorkom univerziteta Milicom Babić Andrić, pet godina, uživajući u vrtu sa egzotičnim biljkama i baštom u kojoj gajio čak 12 vrsta povrća.

Ivo Andrić
foto: Printscreen

Ljubav prema povrtarstvu pokazivao je gotovo svakodnevno brinući o paradajzu i raznim začinskim biljkama. O ovoj malo poznatoj strasti velikog književnika svedoče fotografije i mnogo zapisa koji su sačuvani u njegovoj kući, smeštenoj u glavnoj, Njegoševoj ulici na Toploj, između parka "Boka" i crkava Svetog Spasa i Svetog Đorđa.

Postoje i fotografije na kojima se vidi Andrić kako bere paradajz. Bili su to retki trenuci kada je, sakriven od očiju javnosti, bio u ležernom izdanju, obučen u komotno odelo.

- Ivo i Milica 1963. zajedno su osmislili i uredili vrt sa posebnom pažnjom. Andrić je sam sastavio spisak, na osnovu kojeg je zasađena 51 biljna vrsta, od čega 12 vrsta povrća, aromatično, začinsko i ukrasno bilje. Sve biljke on je sa velikom pažnjom i ljubavlju održavao. Od vrta su supružnici napravili pravu botaničku baštu.

Oko dvorišta je posadio mnogo drveća, kako Milica i on ne bi bili izloženi pogledima s puta. To smo malo raskrčili, kako bi kuća mogla da se vidi sa ulice, ali smo vrt obnovili i posadili 70 odsto ukrasnih biljki i cveća koje je Andrić gajio - ispričao nam je likovni umetnik Tihomir Konjević, koji ovde brine o Andrićevoj zaostavštini.

Strast prema baštovanstvu Andriću je donosila opuštenost, koju nije pokazivao u javnosti, s obzirom na to da je uvek bio elegantno obučen, u odelu, zbog čega je odavao utisak uštogljenosti.

- Kakav je nobelovac zaista bio, možda najbolje opisuje slikar Vojo Stanić, koji je o njemu pisao u svojoj knjizi aforizama "U dokolici". On kaže da Andrić ni sa kim nije bio na "ti", svima se obraćao sa "vi", čak je i supruzi Milici persirao. Vojo priča da je uvek bio lepo obučen, pristojan, učtiv, dobar slušalac, čak i malo uštogljen. Kako kaže, Andrić je sigurno i sa sobom bio na "vi", kao što je bio i sa drugima - navodi Konjević.

Odlazak iz oaze

Nakon smrti supruge, Andrić trajno napušta kuću i Herceg Novi. Ni on niti njegova supruga nisu imali naslednike te je kuću u Herceg Novom Andrić potom poklonio Miličinoj sestri Danki Zajcev, koja je živjela u Splitu.

- Ta gospođa nije zadržala kuću. Odlučila je da je proda, čak je ponudila kuću Zuki Džumhuru. On je to odbio, nije kupio tu kuću i rekao je 'Ko sam ja da živim u Andrićevoj kući?' - priča Konjević.

Tadašnje rukovodstvo, predsednik Opštine i njegovi najbliži saradnici, procenili su da je ta kuća značajna za Herceg Novi. Kupili su je i tada tu otvorili obdanište. Kasnije je tu bila smeštena muzička škola, potom klub književnika 'Ivo Andrić' a u sklopu toga i restoran, koji je funkcionisao do 2018. godine, kad je i pokrenuta inicijativa za obnovu kuće.

(Kurir.rs / Informer)

Bonus video:

03:05

NAŠ NOBELOAC JE OBOŽAVAO SOKOBANJU! Ivo Andrić je svaki odmor koji je mogao koristio da dođe u banju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track