00:11

Otvaranje galerije Tamare Drazić

ne propustite

ŽENE SU RATNICE KOJE ZASLUŽUJU DIVLJENJE: Beograd dobio novi atelje, slikarka Tamara Dražić otkrila koje poznate dame je INSPIRIŠU

Kultura -

Slikarka Tamara Simić Dražić otvorila je juče svoj atelje u kome će imati svoju stalnu postavku slika, u ulici Džordža Vašingtona 50, u Beogradu.

Tamara Dražić, otvaranje galerije
foto: Ana Paunković

Umetnica se, kroz nesvakidašnje prizore lepote ljudskog lika i tela, okrenula primerima iz prošlosti na kojima uvodi samo neke svoje intervencije, od boja, ornamenta do kompozicije.

1 / 13 Foto: Ana Paunković

Kroz nežne boje, suptilnu igru svetla i mraka, na njenim slikama ima puno prikaza ratnica, lepotica i svetica. Ova uspešna umetnica slavi ženu i sve njene uloge koje ona nosi.

Tamara Dražić, otvaranje galerije
foto: Ana Paunković

Tamara na slikarska platna presnosi senzibilitet, zapise duše, temperament i raznovrsne uloge koje žena ima.

- Inspiracija su mi bile Jelena Đoković i Anđelka Prpić. Generalno, inspiracija su mi žene, jer su one snažne, a opet krhke. Žene su ratnice koje zaslužuju da im se ljudi dive - rekla je umetnica koja je trenutno na studijama klasičnog slikarstva.

Tamara Dražić, otvaranje galerije
foto: Ana Paunković

- Svaki slobodni trenutak ću iskoristiti da dođem i slikam, a gotove radove ću izložiti odmah. Potrebno mi je nekih 15 do mesec dana da uradim jednu sliku jer su temeljne i zahtevne - naglasila je Tamara.

Tamara Dražić, otvaranje galerije
foto: Ana Paunković

Za vreme pandemije Kovid-19 uradila je 36 dela i predstavila ih u Galeriji opštine Vračar. Postavka na kojoj su ratnice, lepotice, svetice pod nazivom "Oboji svoj život Venerom".

Tamara Dražić, otvaranje galerije
foto: Ana Paunković

Ova mlada slikarka poseže za tradicijom iz koje ne samo da crpi svoje stvaralačke napore već i za tradicijom u doslovnom značenju te reči, shvatajući je kao predaju vrednosti a ne okoštavanje.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:17

Izložba Mali svet krenula na put oko sveta iz Dečjeg kulturnog centra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track