IZLOŽBA HVATAČI SNOVA U MUZEJU NAIVNE I MARGINALNE UMETNOST: Bogat program za ljubitelje umetnosti, uz podršku poznate GLUMICE
Foto: promo

ne propustite

IZLOŽBA HVATAČI SNOVA U MUZEJU NAIVNE I MARGINALNE UMETNOST: Bogat program za ljubitelje umetnosti, uz podršku poznate GLUMICE

Kultura -

Nakon veoma uspešne međunarodne izložbe "Raw intuitive“ koja je predstavila radove 53 umetnika iz 16 zemalja sveta, u Galeriji Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini će od 18. novembra do 20. januara biti otvorena izložba "Hvatači snova“.

Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba u saradnji sa asocijacijom Art Brut Serbia, nakon Zagrebačke prezentacije 2020. godine, i našoj publici će predstaviti izbor autentičnih dela dvadeset autora nekonvencionalne umetničke scene Srbije i Hrvatske.

Katarina Žutić
foto: Radovan Rosić

Izložbu će u petak, 18. novembra u 14 sati otvoriti glumica Katarina Žutić, uz prisustvo visokih predstavnika Ministarstva kulture Republike Srbije i Hrvatske ambasade.

Autorka izložbe je Daniela Bilopavlović Bedenik, voditeljka Zbirke marginalne umjetnosti MSU Zagreb, koja je koncept izložbe kreirala zajedno sa Goranom Stojčetovićem iz asocijacije Art Brut Serbia.

- Jedna od najvažnijih dimenzija umetnosti u funkciji je kritike onih procesa u društvu koji onemogućavaju pojavu i opstajanje novih, drugačijih i autentičnih fenomena tog društva. Umetnost samoukih ili pak autsajder umetnika čini upravo to nudeći nam istovremeno neke nove i nepredvidive sadržaje - navodi dr Ivana Bašičević Antić, direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti.

Izložba Hvatači snova
foto: promo

- Svojom suštinom i načinom nastanka, umetnost autsajdera deo je onog što nazivamo savremena umetnost i u tom smislu, saradnjom sa Muzejem suvremene umjetnosti iz Zagreba kroz izložbu Hvatači snova, želela sam da doprinesem globalnom procesu brisanja granica koje su unutar savremene scene držale autsajder umetnost izolovanom i time manje vidljivom za čitavo društvo - dodala je dr Ivana Bašičević Antić.

Izložba "Hvatači snova“ obuhvata presek savremene umetničke marginalne – autsajderske i art brut scene iz Hrvatske i Srbije i prvi je takav projekat i početak saradnje na tom polju zemalja Balkana i istočne Evrope.

Izložba Hvatači snova
foto: promo

Nastala je u saradnji s Udruženjem Art Brut Serbia (ABS) koje se od osnivanja 2014. godine bavi otkrivanjem novih, “nevidljivih” stvaraoca i talenata, te njihovim uključivanjem u društveni i kulturno-umetnički život. Na izložbi su predstavljeni marginalni umetnici od kojih neki izlažu prvi put i koji su, uprkos vremenu u kome žive i stvaraju, uspeli da pobegnu od ustaljenih umetničkih okvira i zadrže osoben likovni jezik.

Svi srpski umetnici na izložbi članovi su Udruženja Art Brut Serbia koje je pre osam godina pokrenuo Goran Stojčetović. I sam pripadnik marginalne scene, Stojčetović je jedan od onih školovanih umetnika koji je svoj likovni izraz pronašao u art brutu.

Tu su još radovi Jasne Damnjanović, Bojana Đorđevića Omče, Marjana Đarmatija, Katie Woznicki, Dragana Stanimirovića i Danila Spasovića Denkea, koji su srpskoj publici poznati s underground scene i grupnih izložbi ABS-a. Joškin Šiljan jedan je od retkih umjetnika koji po izrazu pripada autsajderima, a stekao je reputaciju na umetničkoj sceni. Radovan Popović poznat je kao strip crtač i inicijator, te osnivač nekoliko umetničkih festivala i platformi.

Izložba Hvatači snova
foto: promo

Na izložbi je zastupljeno i 11 hrvatskih autsajdera, od kojih su neki već izlagali u MSU Zagreb - Krešimir Hlup, Božidar Štef Golub, Gojislav Kalapač Goja, Margareta Vidmar i Exos Lucius Ido, Simon Petkovich i Dubravko Sertić. Darko Brajković je u MSU izveo performans „Bit(i) skulptura“.

Petar Brajković je mnogo izlagao u Nemačkoj, a u domovini bio nepoznat. Elvis Berton nije nepoznato ime na sceni, ali sada prvi put neke njegove radove sagledavamo u kontekstu outsider arta. Ivan Švalj je nov, pa će njegov alter-ego, Lutka Zvonka, i dalje biti zastupljen na izložbama.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:17

Izložba Mali svet krenula na put oko sveta iz Dečjeg kulturnog centra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track