KURIR OTKRIVA: MALIŠA IZ SERIJE MOJ ROĐAK SA SELA ISKUŠENIK U HILANDARU?! Glumac rešio da se zamonaši i promeni ŽIVOT IZ KORENA
Foto: Instagram, Privatna arhhiva

sprema se za podvig

KURIR OTKRIVA: MALIŠA IZ SERIJE MOJ ROĐAK SA SELA ISKUŠENIK U HILANDARU?! Glumac rešio da se zamonaši i promeni ŽIVOT IZ KORENA

Kultura -

Dramski umetnik Lazar Dubovac (39), koga publika najviše pamti po ulozi Mališe u serijalu "Moj rođak se sela", odlučio je da napusti glumu i da se zamonaši, saznaje Kurir.

Hilandar
foto: Shutterstock

Glumac već nekoliko meseci živi na Svetoj Gori, u manastiru Hilandar, što su nam potvrdile i njegove kolege.

- Hteli smo Lazara da angažujemo u novoj seriji, ali smo čuli da je napustio Srbiju. Čuli smo da je na Hilandaru i da želi da se zamonaši - priča za Kurir jedan od producenata, koji je želeo da ostane anoniman, a već je s njim sarađivao.

moj rođak sa sela
foto: RTS, Promo

Isto su nam potvrdili i naši turisti koji su se nedavno vratili sa Svete Gore.

- Videli smo Mališu. Hteli smo s njim da se slikamo, ali nam nisu dozvolili da ga fotografišemo. Čuo sam da se priprema za monaški život i da je trenutno iskušenik - ispričao je sagovornik Kurira.

Iskušenik je termin koji se u religiji koristi da se opiše osoba koja se sprema da se zamonaši i koja se nalazi u nekoj vrsti provere da li je sposobna za monaški život. Pripreme za monaštvo mogu da traju i nekoliko godina nakon kojeg sledi svečani čin, kada će Lazar dobiti i novo ime.

Lazar Dubovac
foto: Nebojša Mandić

Kontaktirali smo s Lazarom Dubovcem povodom naših saznanja, ali on nije odgovorio na naše poziv i poruke.

Odluka glumca ne treba da čudi jer on već više od deset godina odlazi na Hilandar. Pre nekoliko godina pričao je kako je mir pronašao na Svetoj Gori.

- Nisam mogao da se nagledam lepote. Posle nekog vremena provedenog tamo čovek počne da se preispituje zašto je on ovoj planeti i kuda odlazi naša energija i stečeno znanje. Zapitao sam se: čemu jurnjava za poslom, svađe, dokazivanja? Ništa vam ne okupira pažnju - otkrio je on tada.

Lazar Dubovac
foto: Printskceen

- Ko jednom ode na to sveto mesto, neka energija ga stalno vuče da se ponovo vrati - dodao je tada Dubovac.

On je tada ispričao da na poznate ličnosti više reaguju turisti nego monasi.

- Ljudi su me prepoznali i čudili se otkud to da im glumac kuva i služi kafu. Monahe ne interesuje ko sam ja, čime se bavim, koliko imam novaca, već je osnova svega ljubav. Kuvanje kafe je vrsta pažnje, a i to je ljubav. Pored toga, krčio sam put u šumi, čistio manastire, pravio sveće, brojanice - završio je Dubovac.

Rastko Lupulović
foto: Printskrin / You Tube

Rastko Lupulović postao Ilarion

Nekadašnji glumac Rastko Lupulović zamonašio se još 1996. godine i uzeo ime Ilarion. Rođen je 1974. godine u Beogradu, a ljubitelji filmske umetnosti ga pamte po ulogama u filmovima "Biće bolje" i "Paket-aranžman", seriji "Otvorena vrata". Godinama je službovao nedaleko od Gnjilana, u Kosovskom Pomoravlju, s titulom episkopa novobrdskog. Krajem maja izabran je za vikarnog episkopa patrijarha Porfirija.

Rastko Lupulović, Otvorena Vrata
foto: Printskrin

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Štampano izdanje 17.11.2022.
foto: Kurir

Bonus video:

01:50

LJILJANA HABJANOVIĆ-ĐUROVIĆ: Ovo je pokušaj razaranja pravoslavlja, to traje od 17. veka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track