PRVI KONCERTNI KLAVIR SE VRATIO KUĆI: Jedan od najstarijih instrumenta na kome su svirali velikani u KOLARCU je od 1932. godine
Foto: Promo

lepe vesti

PRVI KONCERTNI KLAVIR SE VRATIO KUĆI: Jedan od najstarijih instrumenta na kome su svirali velikani u KOLARCU je od 1932. godine

Kultura -

Prvi klavir koji je u Kolarčevoj zadužbini od 1932. godine bio glavni koncertni instrument, posle 33 godine, vraćen je kući, zahvaljujući pomoći kompanije MK Group.

Reč je o koncertnom klaviru Blitner (Julius Bluthner - serijski broj: 116796 - godina proizvodnje: 1932) na kojem su svirali najeminentniji pijanisti XX veka, među kojima su Sergej Prokofjev, Artur Rubinštajn, Nikolaj Orlov, Nikita Magalov, Klaudio Arau...i brojni drugi u plejadi pijanističkih velikana.

Kolarčeva Zadužbina, klavir
foto: Promo

Kolarčeva zadužbina je u međuvremenu ustupila klavir tadašnjem hotelsko-apartmanskom kompleksu na Kopaoniku za organizovanje programa umetničke muzike, a nakon 33 godine, vraćen je kući zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa kompanijom MK Group, kojima smo neizmerno zahvalni.

Firma Piano Land nam je pružala logističku i savetodavnu podršku, kao i pomoć u transportu i sređivanju klavira da bi danas bio izložen pred vama.

Imamo veliku sreću i čast da svoj jubilej proslavimo i zahvalimo se našim prijateljima na pomoći i dobročinstvu. Danas slavimo krsnu slavu Ilije M.Kolarca i Zadužbine a čin je obavio Njegova svetost Patrijarh srpski gospodin Porfirije, nakon čega smo dodelili tradicionalne godišnje plakete i zahvalnice. Danas proslavljamo i početak dugo očekivanog renoviranja zdanja Zadužbine.

Kolarčeva Zadužbina, klavir
foto: Promo

Kada tome dodamo i ovaj izuzetno emotivni momenat povratka našeg prvog koncertnog klavira svojoj kući, prosto ne znam rečima da izrazim sreću i zahvalnost našim partnertima na podršci. Mislim da sada možemo da najavimo neke bolje dane za Zadužbinu Ilije M.Kolarca. - Aleksandar Peković, upravnik Kolarčeve zadužbine.

Aleksandar Peković
foto: Nebojša Babić

-Izuzetna nam je čast što smo pomogli da se ovakav raritet velike vrednosti za srpsku kulturu ponovo nađe u Kolarčevoj zadužbini. Ovo je najlepši način da doprinesemo obeležavanju jubileja kada ovo zdanje slavi 90 godina od svog otvaranja, izjavio je Mihailo Janković, generalni direktor MK Group, prilikom dodele zahvalnica, kada su sve zvanice mogle da vide izloženi koncertni klavir Blitner iz 1932. godine.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:25

Nemanja Radulović povodom promocije novog CD-a

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track