NAJVEĆA HRVATSKA GLUMICA PONOSNA NA SVOJE SRPSKE KORENE! Želim da moja deca upoznaju svoju dedovinu i selo iznad Grdelice
Foto: EPA / URS FLUEELER

Ksenija Marinković za Kurir

NAJVEĆA HRVATSKA GLUMICA PONOSNA NA SVOJE SRPSKE KORENE! Želim da moja deca upoznaju svoju dedovinu i selo iznad Grdelice

Kultura -

Ksenija Marinković obeležila je hrvatsko glumište u poslednje tri decenije, a na Festivalu autorskog filma predstavila se u debitanskom dugometražnom ostvarenju "Da li ste videle ovu ženu" tandema Dušan Zorić - Matija Gluščević. Kompleksne ženske uloge koje je tumačila u brojnim serijama, filmovima i pozorišnim predstavama svrstale su je u sam vrh glumačke scene, te je postala i prvakinja zagrebačkog HNK.

Ksenija Marinković
foto: Tanja Drobnjak, Promo

Dramsku umetnicu ovdašnja publika dobro zna i po maestralno odigranim ulogama u filmovima "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića i "Nebesa" Srđana Dragojevića. U intervjuu za Kurir Ksenija otkriva zbog čega je odlučila da zaigra u filmu mladih reditelja, kako pamti preminulog kolegu Vlastu Velisavljevića, ali i šta želi da obiđe u Srbiji.

Kako je došlo da saradnje s rediteljima Dušanom Zorićem i Matijom Gluščevićem?

- Sasvim slučajno. Bila sam član žirija Festa 2016. godine i imali smo neke konferencije na kojima su nas pitali da li kao starije kolege pomažemo mladim rediteljima. Odgovorila sam da redovno pomažem klincima sa Akademije i snimam filmove s njima. Njih dvojica me dočekaju posle toga i pitaju: "Da li biste vi glumili u našem filmu?", i ajde sad reci ne. Poslali su mi scenario, koji mi se strašno svideo, i evo nas danas.

Ksenija Marinković
foto: Tanja Drobnjak, Promo

Snimali ste film pet godina. Da li je bilo teško raditi s tolikim pauzama?

- Nije bilo teško, jer smo imali sjajnu komunikaciju. Redovno smo se vraćali na početak i nije bilo problema. Svaki put kad sam se vraćala, imala sam nove ideje i stalno smo radili iako je bilo pauza. Imala sam više vremena da se spremim i upoznam žene koje sam igrala.

Film prati tri žene. Čija priča vam je najbliža i zbog čega?

- Prva i treća. Poznajem ženu koja je akter prve priče i znam da takve osobe na kraju nestanu. Treću priču sam doživela kao apstrakciju, doživela sam je kao san, tačnije noćnu moru. U drugom delu su ljudi rekli da su prepoznali mnogo žena koje skrivaju svoje živote i izgledaju potpuno normalno. Jedna žena mi je rekla da ima koleginicu koja izgleda potpuno isto kao žena iz drugog dela i potresla je sama pomisao na to da njena prijateljica možda prolazi kroz težak period.

Vlasta Velisavljević
foto: Zorana Jevtić

Zajedno s vama Vlasta Velisavljević je snimio svoje poslednje scene. Po čemu ćete pamtiti kolegu?

- Vlasta je bio famozan, bio je neverovatno duhovit. Jednom prilikom mi je rekao: "Znate, ja sad puno snimam. A znate zašto? Svi su drugi umrli." Stvarno je bio nestvarno šarmantan. Bio je vrhunski profesionalac. Svoj tekst je uvek savršeno znao. U pauzama malo zaspi, posle se probudi i radi kao da ništa nije pre toga radio. Izvrstan čovek, koji je živeo glumu.

Poreklom ste s juga Srbije, iz Leskovca?

- Moj otac, koji je preminuo pre 15 godina, iz Grdelice je, tačnije Novog Sela, koje se nalazi u blizini, tamo je rođen. Selo se nalazi iznad Grdelice, jedno šest kilometara u brdu.

Da li imate vremena da posetite Grdelicu?

- Zapravo nemam puno vremena, ali želim da odem na filmski festival u Leskovcu i otići ću sigurno sledeće godine. Želim deci pokazati kako sve to izgleda, da upoznaju svoju dedovinu.

Ksenija Marinković
foto: Tanja Drobnjak, Promo

Kurir.rs

Bonus video:

02:28

OTKAZALA FILM O SEBI JER NIJE MOGLA DA ČEKA?! Lepa Lukić za Kurir TV šokirala: Snimajte me dok sam živa JEDINO VAM ZABRANJUJEM OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja