NOVA IZLOŽBA SLIKA ISIDORE IVANOVIĆ: Smisao njenog stvaralaštva je bavljenje moralnim, društvenim i emotivnim vrednostima
Foto: Ustupljene fotografije

ne propustite

NOVA IZLOŽBA SLIKA ISIDORE IVANOVIĆ: Smisao njenog stvaralaštva je bavljenje moralnim, društvenim i emotivnim vrednostima

Kultura -

U utorak, 6. decembra, od 19 časova, u galeriji Atelier DivArt, Kosančićev venac 3, biće otvorena izložba “Daljina u pogledima”, najnovijeg ciklusa slika Isidore Ivanović izvedenih u kombinovanoj tehnici.

Isidora Ivanović
foto: Ustupljene fotografije

Već duži niz godina prisutna na našoj likovnoj sceni, Isidora je okrenuta tradicionalnom štafelajnom slikarstvu gde na autentičan način predstavlja savremeni trenutak. Na njenim slikama ogleda se majstorstvo kako u crtežu tako i slikanju, kao i elementi istraživanja i dinamičnosti koji se ogledaju u izboru motiva i tema koje predstavlja.

Smisao Isidorinog stvaralaštva je bavljenje moralnim, društvenim i emotivnim vrednostima kao osnovnom aspektu civilizacije. Naglašena je ljubav prema bližnjima, deci, što je i okosnica ljudskog bića i društva.

Isidora Ivanović
foto: Ustupljene fotografije

Evocirajući uspomene, ona podstiče posmatrača da se zapita o svom poreklu, početku, životnom putu, otuđenju koje se na njemu desilo i povratku iskonskom u emotivnom smislu. Osim što odlično vlada anatomijom umetnica izučava i psihologiju čoveka, predstavljajući osobe uhvaćene u klopku samoće, otuđenja, neizvesnosti.

Dok slike daju optimističan pogled ka budućnosti, Isidora crtežom i bojom tka sliku spoznavanja samog sebe ukazujući na značaj međuljudskih odnosa.

Izložba “Daljina u pogledima” traje do 23. decembra ove godine.

Rekli su o izložbi:

U tekstu kataloga istoričarka umetnosti Slavica Obradinović navodi:

- I sada detalj na slici ima značajno mesto bilo da je to portretski lik, ruka, pogled ili dekorativni elementi u pozadini. Kada realistične likove smesti u pozadinu koja asocira na QR kodove ili piksele dešava se buđenje tradicionalne slike koja suptilno nedvosmisleno dobija mesto u današnjici i njeno iščitavanje dobija drugačiji pravac.

Isidora Ivanović
foto: Ustupljene fotografije

Asocijacije koje se javljaju pred okom posmatrača nedvosmisleno povezuju kako ono ispušteno u današnjici tako i njenu lepotu. Na svim slikama ovog ciklusa fokus je u pogledu osobe s portretskim karakteristikama različite životne dobi. Pogled je usredsređen u daleku nedefinisanu tačku tragajući za odgovorima u osami - navodi istoričarka umetnosti Marija Bajić

O autorki

Isidora Ivanović (1983.) rođena je u Beogradu, a diplomirala i magistrirala je na Akademiji Likovnih umetnosti u Moskvi 2004. godine, odsek slikarstvo.

Priredila je brojne samostalne izložbe u Rusiji, Srbiji, Americi.

Bila je predstavnik Srbije na izložbama u Moskvi i Rjazanji (“Boje Srbije”), u Majamiju (Art Fest at Doral), u Majamiju na Art Baselu (Focus Serbia), u Sarasoti Florida.

Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama, salonima i kolonijama u SAD, Rusiji, Italiji, Gruziji, BiH, Crnoj Gori, Srbiji.

Dobitnica je:

  • Posebne Gramate za doprinos srpskoj umetnosti „Boje Srbije“, Moskva, Rusija, 2013.
  • Posebnog priznanja za zasluge na Art Fest @ Doral, Miami, Florida, SAD. 2012
  • Posebnog priznanja za doprinos umetnosti Carlos Albizu University, Miami, Florida, SAD. 2012
  • Nagrade Ruske Akademije Umetnosti 2008.god.
  • Hilandarske spomenice za dobročinstvo i pomoć, 2018. godine.

2007. odlikovana je Ordenom II reda Kantakuzine Katarine Branković za zasluge Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi Mitropoliji Zagrebačko-Ljubljanskoj za oslikavanje sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Njeni radovi se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama u Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Americi, Švajcarskoj, Gruziji, Rusiji, BiH, Crnoj Gori, Srbiji.

Trenutno živi i radi u Beogradu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:04

Izložba “Zbirka klasika u prosperitetnoj dobi” u Pekingu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track