PROGLAŠEN NAJBOLJI DOMAĆI FILM U 2022. GODINI: Evo koja ostvarenja su pobedila na dodeli AFIFS nagrada
Foto: Kurir

OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE FILMSKOG CENTRA

PROGLAŠEN NAJBOLJI DOMAĆI FILM U 2022. GODINI: Evo koja ostvarenja su pobedila na dodeli AFIFS nagrada

Kultura -

U okviru programa svečanog obeležavanja godišnjice Filmskog centra proglašene su prvi put AFIFS nagrade za najbolji domaći igrani film u 2022. i najbolju manjinsku koprodukciju.

Nagrađena su ostvarenja "Strahinja Banović" i "Stric". Najgledaniji, sa 200.000 gledalaca, jeste ostvarenje "Leto kada sam naučila da letim" Raše Andrića.

AFIFS nagrade
foto: Kurir

Film "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića je priča o o izbeglicama iz Gane u Srbiji, a ovo je samo još jedna u nizu nagrada koje je ovaj film osvojio. Prethodno je poneo glavnu nagradu na 55. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, a uz to i sporedne nagrade pomenutog festivala - nagradu ekumenskog žirija i nagradu Europa Cinemas Label za najbolji evropski film u drugoj po značaju takmičarskoj sekciji Na istok od Zapada.

Strahinja Banović
foto: Katarina Cvijov

Film "Stric" reditelja i scenarista Andrije Mardešića i Davida Kapca smešten je u Jugoslaviju kasnih osamdesetih, kada se voljeni stric vraća iz Nemačke svojoj porodici za praznike. "Uživaju zajedno u božićnom ručku do momenta kada počinje da zvoni smartfon - postaje im jasno da nisu 1980, a nije ni Božić", navodi se u opisu radnje.

Predrag Miki Manojlović, Miki Manojlović, film Stric
foto: Promo

Radnja filma "Leto kad sam naučila da letim" Raše Andrića, za koji je scenario napisala Ljubica Luković, prati morske avanture dvanaestogodišnje Sofije na jednom od najsunčanijih mesta na Jadranu, na Hvaru.

film Leto kad sam naučila da letim, Klara Hrvanović
foto: Promo/Sense Production

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:28

Dodela nagrada Sarajevo film Festival

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track