KECMANOVIĆ POVUKAO ROMAN IZ TRKE ZA BEOGRADSKOG POBEDNIKA: Pisac ostaje bez 10.000 evra, a evo zašto se odlučio na ovaj POTEZ
Foto: Damir Dervišagić

ŠOKANTNO

KECMANOVIĆ POVUKAO ROMAN IZ TRKE ZA BEOGRADSKOG POBEDNIKA: Pisac ostaje bez 10.000 evra, a evo zašto se odlučio na ovaj POTEZ

Kultura -

Književnik Vladimir Kecmanović doneo je odluku da povuče svoj roman "Kad đavoli polete" iz trke za priznanje Beogradski pobednik.

Vladimir Kecmanović
foto: Damir Dervišagić

Žiri - u sastavu dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković, odabrao je za veliko finale šest autora, a ime dobitnika ili dobitnice 10.000 evra će saopštiti na konferenciji za novinare u utorak, 17. januara, u 12 časova u Biblioteci grada Beograda.

- Pre koju godinu pristupio sam bojkotu Ninovu nagrade jer je to priznanje, zbog do imbecilnosti očiglednog ideološkog silovanja književnosti, izgubilo svaki smisao i postalo uvreda za literaturu i ljude koji je stvaraju. Kao posledica bojkota, veseljaci iz tog žirija kozmetički su promenili "ukus" i direktan ždanovizam zamenili starim dobrim principom kalkulacije. Kad je, kao reakcija na sramotu u koju se pretvorila Ninova nagrada, konstituisana nagrada Beogradski pobednik, poklonici upokojenog Nina su nas, bojkotaše, proglasili njenim kumovima. Tada sam im odgovorio da nismo nikakvi kumovi tog priznanja, da ne preuzimamo odgovornost za rad žirija koji ga dodeljuje, ali da teško može da bude gori od žirija nekada najznačajnije nagrade na ovim prostorima - kaže Kecmanović za Kurir.

Vladimir Kecmanović
foto: Ana Paunković

On se na ovaj potez odlučio bez obzira na to kakva će odluka biti doneta.

- Nažalost, već prošle godine se pokazalo da princip odlučivanja žirija Beogradskog pobednika, ako i nije gori od ninovskog - što bi, kao što sam naglasio, teško bilo moguće - nije ni mnogo bolji, i da je i tu reč o principu kalkulisanja starijem od principa suštinskog vrednovanja književnih kvaliteta, te kako, ako izuzmemo ideološki predznak, suštinska razlika ne postoji. Sada, kada se moje delo našlo u najužem izboru za ovu nagradu, nalazim da je kucnuo poslednji čas da se u odnosu na tu činjenicu ličnim primerom odredim. Besmisleno bi bilo da čekam da je dobijem, nakon čega bi moj protest delovao egzibicionistički, ili da je ne dobijem, nakon čega bi delovao bedno. Zbog toga molim one koji odlučuju o nagradi Beogradski pobednik da roman "Kad đavoli polete" izuzmu iz daljeg žiriranja i apelujem na njih da ovaj gest shvate kao dobronamernu pouku - zaključuje književnik i autor hit romana "Top je bio vreo", "Osama" i "Sibir".

žiri, nagrada Beogradski pobednik
foto: Promo

U konkurenciji za 10.000 evra ostali su: Bojan Vasić - "Vlastelinstva" (Treći Trg / Srebrno drvo), Emir Kusturica - "Vidiš li da ne vidim" (Srpska književna zadruga), Mirjana Novaković - "Mir i mir" (Laguna), Goran Petrović - "Papir s vodenim znakom" (Laguna), i Sanja Savić Milosavljević - "Teferič na Slaviji" (Bedem knjige).

- Mi ne možemo da komentarišemo tu odluku jer Biblioteka grada Beograda nije dobila od autora ili izdavača informaciju da se povlači iz trke. Vrlo nam je žao ukoliko se tako nešto bude desilo, jer je reč o sjajnom autoru i romanu - rekao je za Kurir predsednik žirija dr Predrag Petrović.

Nagrada, Ivo Andrić, Drago Kekanović
foto: Fonet Bozidar Petrovic

Prvi dobitnik nagrade je bio Drago Kekanović za roman "Privrženost" (SKD Prosvjeta).

Kurir.rs

Bonus video:

01:24

VLADIMIR KECMANOVIĆ: Sa Ninovom nagradom ne želim više ništa da imam! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track