PREMINULA GORDANA KUIĆ! Njenu trilogiju "Miris kiše na Balkanu" svi smo obožavali: Evo kad i gde će biti SAHRANJENA!
Foto: Nebojša Mandić

TUGA

PREMINULA GORDANA KUIĆ! Njenu trilogiju "Miris kiše na Balkanu" svi smo obožavali: Evo kad i gde će biti SAHRANJENA!

Kultura -

Književnica Gordana Kuić, koju ćemo zauvek zapamtiti po njenim neverovatnim delima, preminula je danas u Beogradu u 81. godini.

- Književnica Gordana Kuić napustila nas je u 80. godini života. Pamtićemo je po njenoj književnosti, po dostojanstvenosti i otmenosti, po vedrini i optimizmu. Sahrana će se održati 19. januara u 14.30 časova na Novom groblju. Informacije o komemoraciji biće objavljene sutra - objavio je Kulturni osvrt na svom Fejsbuk profilu.

Književnica koja je rođena davne 1942. godine svoj živor posvetila je pisanju. Završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i Hanter koledžu u Njujorku.

Gordana Kuić
foto: Nebojša Mandić

Za života je objavila 9 romana i dve zbirke priča, a najveću pažnju čitalaca svakako je pridobila trilogijom "Balkanska trilogija" koja je sačinjena od dela "Miris kiše na Balkanu", "Cvat lipe na Balkanu" i "Smiraj dana na Balkanu", koja prati život na prostoru bivše Jugoslavije za vreme Drugo svetskog rata.

Takođe, prema romanu „Miris kiše na Balkanu“ snimljeni su TV serija i film, u režiji Ljubiše Samardžića, dok je po drugom delu trilogije "Cvat lipe na Balkanu" snimljena serija u režiji Ivana Stefanovića.

U dramatizaciji Nebojše Romčevića napisana je drama „Miris kiše na Balkanu“, koja je premijerno izvedena 2009. u Madlenijanumu, a po ovom delu nastao je i balet u Sarajevu 1992. godine pod nazivom "Miris Kiše na Balkanu – balet o Riki“.

Džordž Lukas, Stiven Spilberg, Gordana Kuić
foto: Nebojša Mandić

Gordana je počela je da piše tokom ranih osamdesetih godina 20. veka "ne da bi postala pisac već sa željom da ovekoveči život pet izuzetnih žena sestara Salom, odnosno svoje majke Blanke i tetaka, Laure, Nine, Klare i Rifke". One su ujedno bile i glavne junakinje pomenutih romana, preko kojih je ispričala priču o sefardskim Jevrejima Sarajeva, Bosne, pa i Balkana u trajanju od jednog veka.

Gordana je svojevremeno otkrila i zašto su njeni romani naišli na tako lep prijem kod publike.

- Publika je nepotkupljiva. Samo zbog nje moji romani traju. To trajanje je potvrda vrednosti. Drugim rečima, ako se moji romani budu čitali za sto godina, značiće da nešto vrede, mada u tome, nažalost, ja neću moći da uživam - navela je Gordana Kuić na svom sajtu.

Gordana Kuić
foto: Nebojsa Mandic

Dobila je počasnu nagradu Žensko pero za 2006. godinu, kao nagradu za najbolju prozu Banjalučkog sajma knjiga za sabrana dela i nagradu Izdavača i knjižara BIH za 2010. godinu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:50

TOMA FILA O RELIGIJI I NAJČUDESNIJEM DANU KADA JE NJEGOV OTAC IZBEGAO SIGURNU SMRT: On je odmah zatražio OVU stvar!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track