BITKA ZA ŽIVOT POZNATOG SRPSKOG REDITELJA: Glumci i ostale kolege apeluju za pomoć, fali još 12.000 evra za transplantaciju jetre
Foto: Zorana Jevtić

apeli

BITKA ZA ŽIVOT POZNATOG SRPSKOG REDITELJA: Glumci i ostale kolege apeluju za pomoć, fali još 12.000 evra za transplantaciju jetre

Kultura -

Krajem prošle godine našu kulturnu scenu je potresla vest da je režiseru i dramskom piscu Srđanu Koljeviću potrebna pomoć.

Naime, nakon dugogodišnje borbe sa rakom debelog creva koji je metastazirao na jetru, jedino rešenje je u transplantaciji jetre, pa su tada društvenim mrežama kružili apeli za zdravog donora.

Sada je poznato da će Srđan imati transplantaciju jetre u Turskoj.

Srđan Koljević, apel, pomoć
foto: Printscreen/Instagram

U međuvremenu, oglasilo se i Udruženje dramskih umetnika sa informacijom da je Srđanu zakazana translaplantacija jetre u Turskoj po ceni od 70.000 evra, ali i da nedostaje 12.000 i da je svaka donacija dragocena.

Brojne Srđanove kolege su podelile ovaj apel.

- Srđanu Koljeviću, dramskom piscu za transplantaciju jetre nedostaje još 12.000 evra - napisala je Sloboda Mićalović uz objavu Udruženja.

Srđan Koljević, apel, pomoć
foto: Printscreen/Instagram

Srđan Koljević je filmski scenarista, reditelj i vanredni profesor na Katedri za dramaturgiju Fakulteta Dramskih Umetnosti u Beogradu. Jedan je od najaktivnijih i najnagrađivanijih scenarista u Srbiji i regionu i višestruki dobitnik svih nacionalnih priznanja za stvaralaštvo u oblasti filmskog scenarija.

Bio je ko-scenarista u filmovima: "Nebeska udica", "Stršljen", "Ubistvo s predumišljajem", "Klopka", a pisao je scenarija za ostvarenja: “Nataša”, “Krugovi”, “Žena sa slomljenim nosem”, “Branio sam Mladu Bosnu".

Srđan Koljević, Srdan Golubović
foto: Aleksandar Jovanović

Po sopstvenom scenraiju režirao je dva filma "Sivi kamion crvene boje" i "Žena sa slomljenim nosem". Film Sivi kamion crvene boje (2004), dobio je 11 međunarodnih nagrada na 40 festivala, (uključujući i nagradu Ministarstva kulture Nemačke za najbolji film), kao i 13 nagrada na domaćim festivalima.

Godine 2007. bio je ko-scenarista filma Klopka, prvog srpskog filma koji je ušao u uži izbor za nagradu Oskar, i prvog srpskog scenarija čija su prava za rimejk otkupljena u Holivudu. Radio je i kao saradnik za međunarodne odnose ispred Jugoslovenske kinoteke.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:01

Poznati glumac Milan Vasić posetio je KIM kao znak podrške Srbima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja