TERALA JE GLUMCE DA POMAŽU DECI: Snimila je prvu seriju u Jugoslaviji, igrala u Americi, a GLOGOVAC JE DOBIO NJENU NAGRADU
Foto: Dragana Udovičić

kolege se oprostile od nasjtarije glumice na svetu

TERALA JE GLUMCE DA POMAŽU DECI: Snimila je prvu seriju u Jugoslaviji, igrala u Americi, a GLOGOVAC JE DOBIO NJENU NAGRADU

Kultura -

Najstarija srpska glumica Branka Veselinović preminula je juče u 105. godini. Tokom svoje karijere ostvarila je više od 100 uloga u pozorišnim predstavama i preko 50 rola u televizijskim serijama i filmovima.

Od 7. septembra 2022. godine, nakon smrti američke koleginice Marše Hant, postala je i najstarija glumica na svetu, a tu titulu nosila je do samog kraja.

Branka Veselinović
foto: Marina Lopičić

Rođena je 16. septembra 1918. godine u Bečeju kao šesto dete majke Jovanke i oca Aleksandra Ćosića, a u školu glume u Narodnom pozorištu u Beogradu upisala se 1936. Godinu dana kasnije otišla je na praksu u Novi Sad, gde je glumila u tadašnjem Narodnom pozorištu Dunavske banovine (današnje Srpsko narodno pozorište). Svoje prve profesionalne korake na daskama koje život znače napravila je u predstavi "Karlova tetka".

Nakon završene Trgovačke akademije u Novom Sadu i Glumačke škole u Beogradu, kao i angažmana u SNP, Branka je 1940. godine prešla u Umetničko pozorište u Beogradu, koje je godinu dana od njenog dolaska zatvoreno zbog okupacije Beograda.

Osam decenija igre

Branka Veselinović
foto: Nebojša Mandić

Sve što je vezano za Brankin profesionalni život počelo je pre osam decenija u pozorištu, a važila je i za pionira televizije jer je igrala u prvoj seriji koja je emitovana u Jugoslaviji.

- Branka je bila jedna od retkih glumica s naših prostora čija je karijera trajala osamdeset godina. Bila je pionir televizije i igrala je u prvoj jugoslovenskoj seriji "Servisna stanica" iz 1959. godine, koja je snimana i emitovana uživo. Krasio ju je neverovatno vedar duh.

Radoslav Zelenović, životna ispovest
foto: Nenad Kostić

Krasio ju je neverovatno vedar duh. Nikada je nisam sreo, a da nije bila nasmejana i pokazivala veliku zainteresovanost da bude od pomoći - rekao je Rade Zelenović.

S Mirom Stupicom, Mijom Aleksićem, Miodragom Petrovićem Čkaljom i drugim velikima našeg glumišta bila je deo jedne od prvih humorističkih emisija "Veselo veče" Radio Beograda, koja se emitovala šest decenija.

Svetislav Bule Goncić
foto: Tamara Trajković

- Igrom slučaja, Branku sam znao od najranijeg detinjstva. Imao sam sreću da je poznajem još iz Radio Beograda i emisije "Veselo veče". Kad god bismo se videli, imala je osmeh na licu. I doskoro, u njenim poznim godinama, kada se bavila dobrotvornim radom, uvek se smejala. Zauvek će ostati utkano u našim srcima, dušama i životima veliko i divno ime Branke Veselinović - ističe Svetislav Bule Goncić.

Žena velikog srca

Branka Veselinović
foto: Ana Paunković

Legendarna glumica je sa suprugom Mlađom svojevremeno osnovala i Fond "Branka i Mlađa Veselinović", čiji je rad bio usmeren na pružanje pomoći deci sa smetnjama u razvoju, pa su i kolege rado pozivali da se uključe u humanitarne akcije.

- Na radiju sam sad čula da je Branka bila najstarija glumica na svetu. Pored svoje glumačke karijere, koja je bila izuzetno bogata, ceo život se bavila humanitarnim radom i brinula se o deci. Kao njene kolege, i mi smo učestvovali u tome i donosili smo stvari za najmlađe i Crveni krst, koje je Branka dalje distribuirala. Bila je dugo aktivna.

Svetlana Bojković, serija U klinču
foto: Nenad Kostić

Osnovala je Fondaciju "Branka i Mlađa Veselinović", dodeljivala je i nagrade. Šta da kažem više, bila je veoma vitalna, dosta dugo. Pamtićemo je kao vedru, energičnu ženu i velikog humanitarca - dodaje Svetlana Ceca Bojković.

Svoje drage koleginice, od koje je mnogo naučila, sa setom u glasu seća se i Vjera Mujović.

Dragana Udovičić, Vjera Mujović

- Zauvek ću je pamtiti kao nekog ko je stalno govorio u stihovima, što mi je bilo čarobno. Ostaće mi u sećanju kao neko ko se radovao životu, davao radost i dobrotu svima i pomagao tolikim hiljadama dece i ljudi. Ona će sigurno biti radost na nebu, možemo samo da je ispratimo sa jednim osmehom na licu. Dočekaće je njen Mlađa.

Osvojila i Ameriku

Internacionalnu karijeru Branka je ostvarila u SAD igrajući u Univerzitetskom teatru "Lorens" u Kanzasu, gde je na engleskom jeziku tumačila naslovnu ulogu u Brehtovom delu "Majka Hrabrost". Uloga Gine u "Ožalošćenoj porodici" donela joj je prestižnu Sterijinu nagradu 1964. godine.

proslava, rođendan, 100 godina, Branka Veselinović
foto: Dado Đilas

Dobitnica je mnogih priznanja za glumački i humanitarni rad, poput Ordena rada sa zlatnim vencem, Nušićeve nagrade za životno delo, Vukove nagrade, kao i nagrade Mali princ za životno delo, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta. Branka je bila poliglota, pored engleskog i srpskog, govorila je i ruski, nemački, francuski i mađarski jezik, a zahvaljujući velikom zalaganju u humanitarnom radu, izabrana je i za doživotnog ambasadora Unicefa.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Otkrila tajnu dugovečnosti

Prošlog septembra, na dan kada je punila 104 godine, Branka je sa ekipom Kurira podelila svoju tajnu dugovečnog života.

Branka Veselinović
foto: Ana Paunković

- Nikad nisam pila, pušila, bilo je mnogo putovanja i dan-danas idem na prijeme. Pišem i slikam i dalje, završila sam slikarsku školu, ne mogu da ne radim ništa. Radost je mladost, ovako se sama sa sobom radujem. Možda sam nekad bila setna, ali sada sam srećna. Govorim u stihu, tako je radila i moja porodica. Inače sam zdrava, puna sam dobre volje. Imam dvorište, vežbam svaki dan - rekla je glumica za Kurir.

Glogovac prvi dobitnik njene nagrade

Branka Veselinović, Mlađa Veselinović
foto: Vladimir Šporčić

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, sa suprugom Mlađom, Branka je bila od njegovog osnivanja 1947. godine. Pre jedanaest godina glumački par donirao je sredstva Fondaciji JDP, iz kojih se dodeljuje nagrada glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su premijerno izvedene u toj kalendarskoj godini na scenama ovog pozorišta.

Nebojša Glogovac
foto: ATA Images

Prva takva nagrada uručena je Nebojši Glogovcu za ulogu u predstavi "Sumnjivo lice", a među ostalim dobitnicima su i Aleksandra Janković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jelisaveta Seka Sablić, Nenad Jezdić...

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:38

TORTA OD KURIR TELEVIZIJE! Posetili smo Branku Veselinović na 102 rođendan, a njena ljubavna priča je neverovatna!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track