ZAŠTO JE VERA PEŠIĆ MUČKI UBIJENA: Otkrila je ono što nije smela, a PRESUDILI su joj oni kojima je pomagala
Foto: Promo

nova epizoda

ZAŠTO JE VERA PEŠIĆ MUČKI UBIJENA: Otkrila je ono što nije smela, a PRESUDILI su joj oni kojima je pomagala

Kultura -

Sera "Vera" donela je na male ekrane priču o Veri Pešić iz Leskovca, malo poznatoj špijunki iz Drugog svetskog rata.

serija Vera
foto: Promo

Nova epizoda na RTS biće veoma uzbudljiva. Obračun nemačkih vlasti sa građanima u okupiranom Beogradu u vreme Drugog svetskog rata je surov. Obaveštajka Vera Pešić sve teže podnosi sve ono što se događa oko nje, pa joj prijatelj, Tanasije Dinić, predloži da bi bolje bilo da napusti Beograd i ode kod majke, Anđe, u Leskovac. U Leskovcu, Vera dođe do spiska komunista kojima preti streljanje i preda taj spisak partizanu Milivoju, koji je njena velika ljubav iz rane mladosti.

1 / 16 Foto: Promo

Veru Pešić igra Jovana Stojiljković, a u ostalim vodećim ulogama pojavjuju se Viktor Savić, Petar Zekavica, Nikola Kojo, Aleksandar Srećković Kubura, Nebojša Dugalić, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Anita Mančić, Bojan Žirović i Miona Marković.

Reditelj serije “Vera” je Nedeljko Kovačić. Vera Pešić nije dočekala kraj rata, a producent Danka Milošević otkrila je zašto je mučki ubijena.

Danka Milošević
foto: Privatna Arhiva

"Četnički sud osudio je Veru, ne zbog saradnje s Gestapom, već zbog saradnje s nemačkom službom, kao i partizanskim pokretom", rekla je Miloševićeva, što smo videli u osmoj epizodi.

Vera Pešić je otkrila tajni plan četnika i Britanaca zbog čega je streljan požarevački vođa četnika Milan Kalabić sa kojim je ona ranije bila u vezi. Smatra se da mu se Vera na ovaj način osvetila jer je on kao pripadnik Žandarmerije 1924. bio upleten u ubistvo njenih rođaka, braće Mijušković u Nikšiću.

serija Vera, Vera Pešić
foto: Nebojša Babić, Privatna Arhiva

Zbog njenog umeća zavideli su joj i agenti sa mnogo više iskustva. A uvid u ono šta je radila pružaju i sledeći podaci: Vera se u Leskovcu srela sa Milivojem Perovićem, članom štaba prvog južnomoravskog odreda i svojim školskim prijateljem koga je pokušala da nagovori da se pridruži četnicima. Više puta se sastajala i sa partizanskim vođama među kojima je bio i Stojan Ljubić.

Vera je u leto 1943. godine otišla u Gornju Jablanicu da bi saznala sve o delovanju stranih misija na ovom prostoru. U zasedi su je sačekali četnici Vladimira Jankovića, zajedno sa tri SS vojnika i osudili je da radi sa komunistima i Gestapom (napomene radi, partizani su ranije pokušavali da saznaju od Vere planove Nemaca i četnika).

Izbegla je streljanje zahvaljujući brojnim vezama, pomogao joj je i nemački zapovednik Srbije general Paul Bader.

serija Vera
foto: Promo

Uspela je zatim da se približi četničkom komandantu majoru Radoslavu Đuriću, što je izazvalo nezadovoljstvo četnika koji su organizovali puč protiv njih dvoje. Đurić je saznao za taj plan i naredio hapšenje i streljanje pobunjenika. Na dan izvršenja te odluke došli su u četnici iz glavnog četničkog štaba i uhapsili majora.

Vera je pokušala da pobegne, ali bezuspešno. Ona i njena majka streljane su 18. maja 1944. godine u Sijarinskoj Banji. Njena poslednja želja bila je da joj ne pucaju u glavu kako ne bi uništili njenu lepotu.

Kurir.rs

Bonus video:

01:28

MAMA JE CEO ŽIVOT SISALA TRTICU I PRIČALA DA TO NAJVIŠE VOLI?! Književnica šokirala životnom pričom u novoj epizodi Pusti brige

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track