ČAST I OBRAZ NAJVAŽNIJE SU STVARI U ŽIVOTU: Glumac Pavle Mensur o teretu slave, filmu Usekovanje i čemu su ga NAUČILI RODITELJI
Foto: Damir Dervišagić

otvorio dušu

ČAST I OBRAZ NAJVAŽNIJE SU STVARI U ŽIVOTU: Glumac Pavle Mensur o teretu slave, filmu Usekovanje i čemu su ga NAUČILI RODITELJI

Kultura -

Mladi glumac Pavle Mensur postao je miljenik publike već s jednom od prvih uloga na televiziji, u seriji "Pogrešan čovek". Od tada uspešno pliva u raznim žanrovima, od humorističkog, kroz "Švindlere" i "Komediju na tri sprata", do modernih priča kao što su "Kalkanski krugovi" i "Grupa". Nije mu mnogo trebalo da dobije i svoju prvu veliku filmsku rolu i to u porodičnoj drami "Usekovanje", koja je beogradskoj publici premijerno prikazana prošle nedelje.

Pavle Mensur, film Usekovanje
foto: Damir Dervišagić

Uloga Jovana već mu je od žirija na Filmskim susretima u Nišu 2022. donela specijalno priznanje za najboljeg glumca, a Pavle u intervjuu za TV Ekran otkriva kako ju je u prvencu Davida Jakovljevića i Siniše Cvetića dobio na neobičan i možda teži način.

Kakav je osećaj izneti film kao glavni junak?

- Bio sam veoma ponosan što sam deo ovog filma. Probudio je u meni potrebu da zahvalim Siniši i Davidu na poverenju, jer nismo bili ovoliko bliski pre snimanja.

film Usekovanje, Pavle Mensur
foto: Promo

Iako je uloga pisana za vas, morali ste za nju da se izborite na kastingu. Jeste li osećali strah da će je dobiti neko drugi?

- Siniša i David su izrazili želju da radimo zajedno mesecima pre samog snimanja. Dugo smo radili na celoj ideji, kada sam saznao da ću ipak morati da idem na kasting jer produkcija insistira da probaju još petoricu, šestoricu mladih glumaca u želji da se dobro uvere u izbor. Otišao sam na prvi kasting i uradio možda najgoru audiciju u životu. Tu su već pomislili da nisam za ulogu, ali su me nedelju dana kasnije zvali da probam još jednom i desilo se na kraju šta se desilo. Izborio sam se, iako sam mislio da sam izgubio ovu ulogu.

Pavle Mensur, film Usekovanje
foto: Damir Dervišagić

Zbog nje ste morali i na dijetu?

- Smršao sam nešto manje od deset kilograma, ali sam imao dovoljno vremena da prilagodim svoj fizički izgled zapuštenom tinejdžeru. Uz dobru produkciju kao što je "Košutnjak film" i pripremu, nije bilo panike i nije mi bilo teško, već mi je bilo i zadovoljstvo.

Pored scenarija i ekipe s kojom ste radili, šta je vas lično privuklo liku Jovana?

- Privukla me je prilika da kopam po sebi kako bih shvatio to što muči mog junaka. Najveći izazov mi je bio da od njega ne napravim karikaturu, već nekog s kim mlada osoba stvarno može da se poistoveti.

Kako ste se pripremali za ulogu? Da li vas je ona intimno promenila?

- Pristup liku uvek je isti. Svaku ulogu shvatam ozbiljno. Za ovu sam samo imao više vremena, što je retkost u domaćim produkcijama. I jeste me promenila.

Irfan Mensur, Pavle Mensur, Srna Lango
foto: Damir Dervišagić, Nemanja Nikolić

Divno je kako ste govorili o roditeljima na premijeri, da vam je tata Irfan pravi prijatelj, a mama Srna Lango uvek stroža. Kakvo je bilo odrastanje uz njih?

- Imao sam sjajno detinjstvo. To što je tata pravi prijatelj, a mama stroža, ne znači da mi i mama nije isto i prijatelj. Normalan život smo imali, nikada nisam imao utisak te neke pažnje.

Sami ste se izborili za svoj put, što potvrđuju brojne uloge u TV serijama. Iako vas neće biti u nastavku "Kalkanskih krugova", po čemu ćete pamtiti snimanje?

- Po divnoj prirodi u kojoj smo boravili tokom rada. Po letu. Po roditeljima Viktora Savića, koji su bili najdivniji na svetu prema meni jer smo za vreme snimanja bili smešteni u njihovoj kući...

U seriji "Vreme zla" oživeli ste lik Miloša Lukovića, zamenika načelnika beogradske Ozne. Kakve izazove vam je donela epoha?

- To je bilo sjajno snimanje. Izazovno i zanimljivo. Ne pravim razliku između epohe i nečeg savremenog. Možda je epoha zbog svega za nijansu teža.

Švindleri, serija
foto: Promo

"Švindleri" su vama i Filipu Hajdukoviću doneli mnoge dobre kritike. Šuška se da će se vaši likovi vratiti u trećoj sezoni?

- Filip je sjajan tip. Neverovatno talentovan glumac i izuzetno duhovita osoba. Ne znam hoće li nas biti ponovo u scenariju, ako je to istina, meni je još nisu preneli.

Sa serijom "Pogrešan čovek" dobili ste popularnost i u regionu. Imate li ambiciju da i dalje širite karijeru izvan granica naše zemlje?

- Zasad nemam takve ambicije. Polako.

Pavle Mensur, film Usekovanje
foto: Damir Dervišagić

Uspeh uzima svoj danak najčešće na polju privatnog života. Koje sitnice vam nedostaju otkako ste popularni?

- Nedostaje mi da u pocepanoj trenerci i prljavom duksu prošetam do trafike po cigarete i "koka-kolu zero", a da neko nema utisak o tome. Dobra strana našeg posla je što ljudi imaju potrebu da vam pošalju piće, a loša je ta što ipak morate da platite svoje.

Od koga ste dobili najvažniji savet do sada? - Od roditelja. Da su čast i obraz najbitnije dve stvari u životu.

Koja je do sada možda najvrednija lekcija koju ste morali da usvojite?

- Da smo svi mnogo mali u ovom univerzumu i da nikako ne smem da pomislim da sam bitniji nego što jesam.

Šta je to o čemu najviše razmišljate kada je o poslu reč? Šta vas vodi, nosi, inspiriše?

- Prilika da svojim radom nekome pomognem. U bilo kom smislu.

Pavle Mensur, film Usekovanje
foto: Damir Dervišagić

Dobili ste ime po knezu Pavlu. Da li biste oživeli neki istorijski lik?

- Voleo bih, što da ne.

Postoji li neko zanimanje koje vam je interesantno i želeli biste da ga oživite pred kamerom?

- Da budem, recimo, teniser, bokser ili možda rok zvezda.

Kurir.rs Ljubomir Radanov

Bonus video:

02:54

PAVLE MENSUR O PSIHIČKOM I FIZIČKOM ODRICANJU ZA ULOGU: Ovoliko kilograma je morao da skine, a OVO SU MU UTISCI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track