NE IGRAJ NA ENGLEZE BIĆE NA REPERTOARU U SEĆANJE NA MARKA ŽIVIĆA: Aleksandar Radojčić uoči premijere otkrio detalje novog komada
Foto: ATA images

ne propustite

NE IGRAJ NA ENGLEZE BIĆE NA REPERTOARU U SEĆANJE NA MARKA ŽIVIĆA: Aleksandar Radojčić uoči premijere otkrio detalje novog komada

Kultura -

Novu 2023. godinu u Beogradskom dramskom pozorištu na maloj sceni "Predrag Pepi Laković" otvoriće 24. februara premijera predstave "Ne igraj na Engleze" u režiji Staše Koprivice.

BDP nagrade, Beogradsko dramsko pozorište
foto: ATA images

Nova podela, koju predvodi Aleksandar Radojičić, prvo izvođenje odigraće u znak sećanja na preranog preminulog Marka Živića, koji je odigrao komad čak 265 puta. "Ne igraj na Engleze" je drama Vladimira Đurđevića i govori o trojici prijatelja, koji stavljaju na kocku svoju ljubav, veru, nadu i prijateljstvo. Iz komedije u parodiju i nazad. Buleta, Piksija i Pauna povezuje zajednička strast prema klađenju na rezultate utakmica engleske fudbalske lige.

film Ne igraj na Engleze, Daniel Sič, Ivan Tomić, Marko Živić
foto: Ne igraj na Engleze promo

Za Kurir uoči premijere Radojičić govori o nagradi, koju je od svog BDP dobio za predstavu "Božanstvena komedija", ali i o izazovu koji je postavljen pred novu podelu glumačke ekipe.

U ime ansambla predstave "Božanstvena komedija" primili ste nagradu za kolektivnu igru. Kakvo značenje za vas imaju priznanja koja dobijate od matične kuće?

Božanstvena komedija, Beogradsko dramsko pozorište
foto: Dragana Udovičić

- Nagrade su tu kao priznanje za trud i rad, ali najvažnije je šta publika misli. Lepo je što ovo priznanje dolazi od moje kuće i od kolega. Bez kolega ne bi bilo ni ove nagrade. Svi smo prošli ludo putovanje kroz "Božanstvenu komediju". Za nas je velika nagrada bio sam proces rada s Frankom Kastorfom.

Uskoro nas očekuje i premijera rimejka predstave "Ne igraj na Engleze". Da li ste pogledali originalnu verziju?

- Nisam gledao originalnu postavku, kao ni snimak predstave, koji stoji u arhivi pozorišta. Ova predstava obeležila je jedan period Beogradskog dramskog pozorišta. Ne bi bilo dobro da ponovimo originalni način izvođenja. Želimo da damo publici novi utisak. Komad je dobar za razigravanje i uživamo u njemu. Andrija Kuzmanović, Marko Gvero i ja se dobro poznajemo i slažemo, ostaje samo da naš privatni odnos unesemo u ovaj komad. Verujem da će publika uživati.

Aleksandar Radojčić
foto: ATA images

Rediteljka je najavila da će nova verzija biti savremenija. U ovoj predstavi jedna pobeda može vašim junacima da promeni život. Da li je moguće u takvoj situaciji održati prijateljstvo?

- Situacija u kojoj su se našli nije prvi izazov u njihovom prijateljstvu, jer se ono drži na klimavim nogama i puno je laži. U ovom komadu ulog je veliki za svakog od njih. Verovatno, da nije bile te utakmice, oni bi stvari i dalje gurali pod tepih, ali ona otvara teme koje se nisu otvarale.

Komad je pokupio sve simpatije publike. Da li vam očekivanja stvaraju pritisak pred premijeru?

- Ne pokušavamo da ponovimo prethodnu verziju i njihov uspeh, već samo želimo da uživamo. Odgovornost je raditi na tome. Ivan Tomić, Danijel Sič i Marko Živić su fenomenalno igrali tu predstavu, a mi ćemo pokušati da joj udahnemo novi život. Želimo da ona bude na repertoaru u znak sećanja na Marka Živića. U našim srcima biće posvećena prerano preminulom Živiću.

Šta vam je bio najveći izazov prilikom pripremanja uloge?

Aleksandar Radojčić
foto: Vladimir Šporčić

- Vreme. Imali smo malo proba. Sada imamo dve probe dnevno. Nema mesta panici i stresu, svi smo svesni da možemo to da uradimo kako valja. Mislim da će i predstava s vremenom samo rasti.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:51

Aleksandar Radojčić za Kurir TV: Nema lepših i zgodnijih!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track