SVE JE SPREMNO ZA POČETAK 51. FESTA: Više od 100 premijera, a TRI domaća ostvarenja brane čast SRPSKOG FILMA! Podržite naše autore
Foto: Pointless Films

vodič kroz festival

SVE JE SPREMNO ZA POČETAK 51. FESTA: Više od 100 premijera, a TRI domaća ostvarenja brane čast SRPSKOG FILMA! Podržite naše autore

Kultura -

Međunarodni filmski festival 51, Fest počinje večeras i traje do 5. marta u Beogradu, pod sloganom "Strast života", a publika će imati priliku da pogleda 113 filmova iz 39 zemalja, od čega 107 premijerno, u okviru devet programskih celina, najavili su organizatori.

Fest
foto: Promo

Projekcije, ukupno 421, održavaju se na šest beogradskih lokacija u devet bioskopskih dvorana: mts dvorani (sale 1 i 6), Domu omladine, Dvorani Kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci, Sinepleksu Ušće (sale 1 i 2) i Sinepleksu Galerija Beograd (sale 5 i 7).

Fest počinje premijerom francuskog filma "Zločin je moj" Fransoa Ozona. Tokom deset dana publika će moći da pogleda više od sto premijera, ali samo tri domaća ostvarenja - dokumentarac "Yu grupa - trenutak sna" Darka Lungulova, "Ovuda će proći put" autorke Nine Ognjanović i na zatvaranju poslednji film Puriše Đorđevića "Usta puna zemlje".

Ovde će proći put
foto: Pointless Films

Prvo će pred novinare, već drugog dana, ekipa predvođena Janom Bjelicom i Zlatanom Vidovićem, s pričom smeštenom u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen auto-put. Tamo, osim auto-puta, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, misle da stranac ima neke veze s tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u njega, shvata da je ona jedina koja može da ga spase od opasnosti koja se nad njim nadvila. Premijera je zakazana za 27. februar u 19.30 časova u MTS dvorani, u okviru glavnog takmičarskog programa.

Zlatan Vidović
foto: Tamara Trajković

Svetska premijera filma "Yu grupa - trenutak sna" reditelja Darka Lungulova biće održana u četvrtak, 2. marta, u 19.30 časova u MTS dvorani. U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

Ju Grupa
foto: Promo

- Jako se radujem što će se premijerom ovog filma spojiti dve prepoznatljive i za mene jako drage institucije - Fest i Yu grupa. Odrastao sam uz ovaj festival, a posle se uz njega i obrazovao kao autor. Svoj prvi dokumentarac sam prikazao 2005, a festival sam zatvorio 2009. filmom "Tamo i ovde". Radujem se što će članovi porodice Jelić doći na premijeru iz raznih krajeva sveta. Ovo će biti dobra prilika za sve nas da se sastanemo, ali i ujedinimo s trojicom braće, njihovom decom i unucima. Ovaj film je dobra prilika da se približimo idealu koji ovaj bend i njegova priča predstavljaju. Nadam se emotivnom susretu s publikom - izjavio je reditelj.

Darko Lugulov
Darko Lugulovfoto: Promo

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević Žule, Peca Popović, Siniša Škarica... Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Petar Jelić
foto: Petar Vujanić

Legendarni Purke, reditelj čiji se opus ubraja u najznačajnije i najpoetičnije na ovom, ali i na evropskom podneblju, uspeo je da snima novi, povratnički dugometražni igrani film u 98. godini života. U pitanju je ekranizacija cenjenog i voljenog romana "Usta puna zemlje" Branimira Šćepanovića. U glavnoj ulozi je Radivoje Raša Bukvić.

Mladomir Puriša Đorđević, Puriša Đorđević
foto: Miljan Gogic

- Puriša je imao neku mladalačku energiju. Bio je jako zabavan celoj ekipi. Znali smo da radimo sa čovekom koji je jedan od najvećih reditelja Jugoslavije - izjavio je Bukvić za Kurir.

Radivoje Bukvić, Raša Bukvić
foto: Damir Dervišagić

Na Festu će biti upriličena i specijalna projekcija prve epizode druge sezone serije "Tajkun", nastale kao plod saradnje produkcije "Fajerflaj" i Telekoma Srbija, u okviru već tradicionalne sekcije Fest serija. U nastavku se kao glumačka pojačanja pojavljuju Marko Grabež, Nada Šargin i drugi.

serija Tajkun 2, Tajkun 2
foto: Firefly Production

Za glavnu nagradu Festa, Beogradskog pobednika za najbolji film, nadmetaće se 17 ostvarenja iz 15 zemalja: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Albanije, Francuske, Nemačke, Španije, Ukrajine, Rusije, Turske, Irana, Meksika, Australije i SAD.

Karte možete nabaviti po ceni od 300 i 500 dinara, a za svečano zatvaranje su 1.000.

Kurir.rs

Bonus video:

13:00

CECIN DEČKO ULOGU U FILMU DOBIO PREKO VEZE! Rediteljka ispričala kako je došlo do saradnje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track