DAN TANA IMA TRI PASOŠA I TRI GODINE ROĐENJA: Čuveni producent otkrio šta mu najviše smeta kada čuje u BEOGRADU!
Foto: Dragana Udovičić

Bio je iskren

DAN TANA IMA TRI PASOŠA I TRI GODINE ROĐENJA: Čuveni producent otkrio šta mu najviše smeta kada čuje u BEOGRADU!

Kultura -

Međunarodni filmski festival 51. Fest otvoren je večeras u Beogradu dodelom nagrade Beogradski pobednik reditelju Lordanu Zafranoviću i srpsko-američkom producentu Dobrivoju Tanasijeviću - Denu Tani.

Program je vodila glumica Hristina Popović, a ceremonija otvaranja bila je inspirisana Federikom Felinijem (1920-1993) i njegovim kultnim ostvarenjem "Amarkord". Slogan Festa "Strast života" nadahnut je čuvenom Felinijevom izjavom da "nema kraja, nema početka, postoji samo beskrajna strast života".

Fest, mts dvorana
foto: Damir Dervišagić

- Fest je velika svečanost filma i zato je odgovornost nas stvaralaca ogromna, jer nakon intimnih radnji oko filma mi izlazimo pred vas. Vi ste moja publika i nikad to niste prestali biti. Zbog vas pravimo filmove i zato mi je ova nagrada strašno draga i nadam se da nije poslednja - izjavio je Zafranović, kome je priznanje uručila Gorica Popović.

Fest, mts dvorana
foto: Damir Dervišagić

Dena Tanu su podržale ćerke Katerina i Gabi, a njegov govori pozdravljen je ovacijama.

- Nema bolje publike nigde. Svi koji smo u sportu ili kulturi - bez vas nema nas. Vi nam dajete hrabrost i istrajnost. Odrastao sam ovde u Beogradu, na Zelenom vencu, 1945. sam naučio kako da radim na pijaci. U 13. godini su me odveli na čuvenu Zvezdu. Iz Zvezde otišao sam u svet, gde sam živeo u mnogim zemljama. Imam tri pasoša - jedan nemački, u kojem piše da sam rođen 1931. godine, imam američki, u kojem piše 1933, a imam i srpski, koji kaže da sam rođen 1935. godine - ispiča,o je čuveni producent.

Fest, mts dvorana
foto: Damir Dervišagić

On je otkrio i tajnu svog uspeha.

- U mladosti sam kod moje mame naučio da moraš da voliš sebe da bi voleo drugog. Ja sam zaljubljen u sebe. Zahvaljujući toj ljubavi uspeo sam u životu. I u ugostiteljstvu, i u sportu, i na filmu, s familijom i ljubavlju. Zato je najvažnije voleti sebe, da bi drugog voleo. Bez ljubavi nema sreće. Najviše mi smeta kad čitam ovde u Beogradu - ovi mrze Srbe. Verujte, proputovao sam ceo svet i nikad nisam čuo da neko mrzi Srbina, a ovde svi pričaju da nas mrze. Ne znam ko vodi tu politiku. Imam prijatelje u svakoj religiji, naciji, svuda u svetu i nadam se kada odem na drugi svet, da će mi dati i raj i pakao. Pošto imam prijatelje i u raju i u paklu. Družio sam se ja i s lopovima, gangsterima, političarima, ali nisam postao nijedan od njih. Hvala vam na svemu, hvala Srbiji što je svetu dala Nikolu Teslu, Pupina, Meštrovića - jedan od najvećih skulptura - završio je svoj govor.

Crvenim tepihom su prošetali ministarke Maja Gojković i Dubravka Đedović Negre, Danica i Filip Karađorđević, Tamara Dragičević, Jelena Gavrilović, Zlatan Vidović, Goran Bogdan, Rada Đuričin i drugi. U publici je bio i patrijarh Porfirije.

Fest, mts dvorana
foto: Damir Dervišagić

U prepunoj MTS Dvorani prve večeri mogla su da se pogledaju dva filma - "Zločin je moj" francuskog autora Fransoa Ozona, a pre njega kratko ostvarenje "Bakšiš" Katerine Tana. Fest traje do 5. marta, a zatvara ga drama "Usta puna zemlje", poslednji film Puriše Đorđevića.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:20

Otvaranje fest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track