SREDNJOVEKOVNA TVRĐAVA U KRALJEVU BIĆE OŽIVLJENA: Izdvojeno je 450 miliona dinara za ovaj projekat i unapređenje turističke ponude
Foto: Kurir/J.S.

lepo

SREDNJOVEKOVNA TVRĐAVA U KRALJEVU BIĆE OŽIVLJENA: Izdvojeno je 450 miliona dinara za ovaj projekat i unapređenje turističke ponude

Kultura -

Za projekat "Izgradnja saobraćajnog prilaza srednjevekovnoj tvrđavi Maglič, parkinga i srednjovekovnog sela sa pratećim sadržajem", Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Odlukom o izboru jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Jugozapadne Srbije za dodelu budžetskih sredstava radi sufinansiranja razvojnih infrastrukturnih projekata, Gradu Kraljevu odobrilo je 451,2 miliona dinara.

Kako je saopšteno, realizacija ovog projekta dovešće do unapređenja uslova za lokalni ekonomski razvoj kroz valorizaciju kulturno - istorijske baštine srednjevekovne tvrđave Maglič, a lokalna samouprava u ovu svrhu iz budžeta izdvojiće dodatnih 23,7 miliona dinara.

tvrđava Maglič, Maglič
foto: Kurir/J.S.

Biće obezbeđen prilaz atraktivnoj turističkoj lokaciji srednjevekovnog spomenika kulture - tvrđavi Maglič, što podrazumeva uređenje parkinga sa dovoljnim brojem parking mesta, izgradnju pasarele preko magistrale i mosta preko reke Ibar, a biće izgrađeno i srednjevekovno selo u podnožju tvrđave sa pratećim sadržajima.

Izgradnja sadržaja predviđenih projektom obogatiće turističku ponudu ovog kraja, Kraljeva, ali i Srbije, što će znatno povećati broj turista. Tako će gosti Kraljeva, ali i posetioci okolnih mesta, u kojima je znatno razvijen seoski turizam, kao i okolnih banja - Bogutovačke i Mataruške, imati mogućnost da posete još jednu, istorijom bogatu, turističku destinaciju.

Pored srednjevekovnih manastira Žiča i Studenica, koji su neizostavni deo bogate turističke ponude Kraljeva, srednjevekovna tvrđava Maglič, sa budućim pratećim sadržajima, privući će mnogo domaćih i stranih turista.

tvrđava Maglič, Maglič
foto: Kurir/J.S.

Po raspisanom Javnom pozivu za dodelu budžetskih sredstava radi sufinansiranja razvojnih infrastrukturnih projekata jedinica lokalnih samouprava na teritoriji Jugozapadne Srbije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, od pristiglih 45 prijava, podsticajna sredstva dobilo je sedam lokalnih samouprava za devet projekata, za šta je Ministarstvo odobrilo milijardu i 165 miliona dinara.

Osim Kraljeva, sredstva su dodeljena i gradovima Prokuplje i Leskovac, kao i opštinama Medveđa, Lebane, Kuršumlija i Bojnik.

(Kurir.rs / J. S.)

Bonus video:

08:15

GOLUBAČKA TVRĐAVA VEKOVIMA KRIJE TAJNU Legenda o devojci koja prkosi LEDI KRV U ŽILAMA! Zbog ovoga niko nije uspeo da je osvovji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track