TASA JE BIO ZAPOSTAVLJEN KAO GLUMAC, MOGAO JE DA BUDE SVETSKA ZVEZDA: Poslednji kadrove snimio u Južnom vetru, a evo kako ga pamte
Foto: Damir Dervišagić, Nemanja Miscevic

Aleksandar Gligorić za Kurir

TASA JE BIO ZAPOSTAVLJEN KAO GLUMAC, MOGAO JE DA BUDE SVETSKA ZVEZDA: Poslednji kadrove snimio u Južnom vetru, a evo kako ga pamte

Kultura -

Bard srpskog i jugoslovenskog glumišta Tanasije Uzunović, koji nas je pre dva dana iznenada napustio u 81. godini, svoju poslednju televizijsku ulogu ostvario je u seriji "Južni vetar: Na granici".

U nastavku priče sjajno je odigrao bolesnog kriminalca Vuju.

Tanasije Uzunović
foto: Nemanja Miščević

- Površno sam poznavao Tanasija, ali sam bio veliki poštovalac njegovog rada. Bio je zapostavljen glumac u odnosu na talenat koji je imao, za šta je možda malo kriva i politika. Treba samo pogledati kakvu je ulogu napravio u "Sabirnom centru". Uklopio se sa dva naturščika kao da je došao sa ulice. Kad ga vidite vidite u kadru, kao da je tu neki holivudski glumac. Mogao je da bude svetska zvezda. Voleo sam ga i poštovao i baš mi je drago što je bio deo "Južnog vetra" - kaže za Kurir Aleksandar Gligorić, koji igra Kapućina.

Aleksandar Gligorić
foto: Nemanja Miščević

Tanasije je više od tri decenije proveo u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, da bi karijeru završio kao prvak drame Narodnog pozorišta.

Poslednji put stao je na scenu 19. januara tumačeći lik Zarije Vučića u kultnoj "Velikoj drami", a njegova partnerka Ljiljana Blagojević potresnim rečima se oprostila od kolege.

Ljiljana Blagojević
foto: Kurir televizija

- Igrali smo 21 godinu predstavu, a ti sad ode tamo gde idu najbolji. Bio si veliki, među poslednjim primercima raskošnog dara i velikog glumačkog znanja i umeća. Nema više toga. Mogao si sve. Uradio si mnogo, a opet ne mogu da se otmem utisku da si mogao i nemoguće da su te pustili. Bio si veliki borac, buntovnik, strastven zaljubljenik u ono što si radio. Mlad i u ozbiljnim godinama. Moderan, iako dugog trajanja. Vizionar i u najtežim zdravstvenim danima. Nedostajaćeš jako, dobri moj Taso. Svaka "Velika drama" odsad će biti posvećena tebi, dobri Zarija. A ti nas odozgo čuvaj! Neka ti je laka zemlja, ovozemaljski mučeniče - napisala je Blagojevićeva na svom Instagramu.

Velika drama
foto: Narodno pozorište u Beogradu

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni.

Kurir.rs

Bonus video:

01:13

LJILJANA BLAGOJEVIĆ OTKRILA TAJNE USPEHA! Glumica obrazložila razloge: Zbog OVOGA je konkurisala za seriju Lako je Raletu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track