GRAJA JE S KUMOM PRVI POBEDNIK BEOGRADSKOG PROLEĆA: Muzici Srbije si poklonio svoje BOSANSKO SRCE! Poznat datum i mesto sahrane
Foto: Dragana Udovičić

Kolege i saradnici se opraštaju od Radoslava Graića

GRAJA JE S KUMOM PRVI POBEDNIK BEOGRADSKOG PROLEĆA: Muzici Srbije si poklonio svoje BOSANSKO SRCE! Poznat datum i mesto sahrane

Kultura -

Festival Beogradsko proleće uputio je juče poslednji pozdrav i oprostio se od Radoslava Graića, kompozitora i pevača, koji će ostati upamćen kao pobednik prvog izdanja 1961. godine, zajedno s Đorđem Marjanovićem.

Đorđe Marjanović
foto: Dragana Udovičić

Dva velika prijatelja, vršnjaka, pre tačno 62 godine odnela su pobedu pesmom "Angelina", iste godine kada je i osnovan festival, koji je 2022. godine obnovljen u organizaciji Mts dvorane, na mestu nekadašnje dvorane Doma sindikata (današnja Mts dvorana).

Graić, koji je bio i dugogodišnji urednik u RTS, s Marjanovićem je i sledeće godine, 1962, odneo pobedu na Beogradskom proleću s pesmom "Stjuardesa", za koju je i sam pisao muziku, dok je Đorđe Marjanović bio autor teksta pobedničke numere.

Graja je preminuo posle kraće bolesti u Beogradu između subote i nedelje u 92. godini, a od njega se potresnim rečima oprostila i saradnica Nena Kunijević.

Nena Kunijević
foto: Nebojša Mandić

- Sve što sam naučila, naučila sam od tebe. Ponosna sam i srećna što sam bila deo tvog života (tvoja miljenica) i što si mi uvek bio velika podrška. Biću ti celog života zahvalna! Muzička scena Srbije neće više biti ista posle tvog odlaska. Svojim darom obeležio si celu jednu epohu. Ostaćeš zauvek prisutan u muzičkom životu Srbije, kome si poklonio svoj talenat i neponovljive hitove.

U muzičku priču o Srbiji uneo si nezaboravne pesme i poklonio joj svoje veliko bosansko srce. Smatram da si jedini čovek koga poznajem koji nikad nije izgovorio nijednu ružnu reč. Bio si primer tolerancije, blagosti i prijateljske ljubavi prema svima. Svim srcem učestvujem u bolu tvoje voljene Cace i tvojih potomaka. Putuj u plave daljine, među anđele, jer ti je tamo mesto. I pokloni im svoje pesme. Do nekog sledećeg susreta - napisala je Nena.

Radoslav Graić
foto: Dragana Udivičić

Radoslav Graić, podsetimo, rođen je 1932. godine u Mrkonjić Gradu. Njegova pesma "Mito, bekrijo", koju je proslavila Vasilija Radojčić, postala je toliko popularna da i danas mnogi misle da je to izvorna pesma.

Radoslav Graić biće sahranjen u četvrtak u 14.30 na Novom groblju u Beogradu.

Kurir.rs

Bonus video:

04:42

70 GODINA SMO OVDE, I TU ŽELIMO DA OSTANEMO! Čuvena glumica ukazala na nepravdu nad pozorištem Boško Buha: PRISETILA SE I MANDE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track