ŠTA NAJVIŠE PRIVLAČI MLADE U POZORIŠTU? Bule Goncić otkrio da li ima karata za predstave, pa se osvrnuo na odnos sa NASLEDNICOM
Foto: Tamara Trajković

zanimljivo

ŠTA NAJVIŠE PRIVLAČI MLADE U POZORIŠTU? Bule Goncić otkrio da li ima karata za predstave, pa se osvrnuo na odnos sa NASLEDNICOM

Kultura -

Svetski dan pozorišta obeleževa se u ponedeljak u teatrima širom naše zemlje, a gost redakcije Kurira bio je upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Bule Goncić. Dramski umetnik otkrio je da su pozorišta uspela da povrate svoj stari sjaj, te da su karte uglavnom rasprodate, osvrnuo se na problem izmeštanja "Buhe", a otkrio je i šta je presudno za komade koji privlače mlađu publiku.

Svetislav Bule Goncić
foto: Kurir televizija

- Nismo prestajali da radimo ni za vreme pandemije koronavirusa, što je bio jedan vid psihološkog rasterećenja za publiku. Karte više ni u jednom pozorištu skoro da ne mogu da se nađu. Pozorište je visokoestetizovana refleksija društva u kom živimo, koje je teško, ozbiljno i problematično.

Čini mi se da baš zbog toga s publikom nalazimo zajednički jezik. U nacionalnom teatru se trudimo da dostojanstvenu sliku i nasleđe koje imamo spojimo s mladim ljudima, kako i glasi poruka svetskog dana pozorišta - kaže Goncić i otkriva koji komadi najviše privlače mlade.

Svetislav Bule Goncić
foto: Tamara Trajković

- Tema komada je ono što najviše privlači mlađu publiku, kao i moderni pisci. Mladi najčešće prate operu ili balet i stalno su na tim izvođenjima. To su uglavnom mladi ljudi koji su ili na studijama ili su ljubitelji klasike.

Kad se pogleda presek pozorišta u smislu participacije građana i konzumacije kulturnih sadržaja, vidimo da smo negde na dobrih 50 procenata kapaciteta svih ostalih stvari u kulturi koje se nude, što je sasvim u redu, ali naravno - uvek može i bolje.

pozorište, Boško Buha
foto: Zorana Jevtić

Pitanje rekonstrukcije pozorišta "Boško Buha" bilo je tema u prethodnom periodu, kad su glumci otvoreno pozvali javnost da im pomogne da njihova matična kuća ostane na Trgu Republike u Beogradu.

- Prethodnih nekoliko dana su obeležili napori kolega da ostanu na svojoj adresi i tako bi i trebalo da bude. "Buha" mora da se sredi jer ima dobru i značajnu istoriju, a njegovo postojanje tiče se naših budućih naraštaja i mlade publike.

Ovih dana glumac vredno radi i na novoj predstavi, koju režira njegova ćerka Isidora Goncić u Ateljeu 212, a kako kaže, kao rediteljka je stroga, ali pravična.

Svetislav Bule Goncić
foto: Damir Dervišagić

- Ćerka me je pozvala da učestvujem u komadu "NLO" Ivana Viripajeva, koji se bavi integritetom ličnosti i onoga što nas romantizuje. Probe idu dobro dok mi glumci ne naučimo tekst, a kad naučimo, ići će još bolje (smeh). Stroga je kao reditelj, ume da se naljuti, ali samo onda kad ne ispunimo zadatak. Kao i svaki roditelj, sa svojom decom se trudim da nađem zajednički jezik. Ono što nose iz kuće je to što ih drži u strukturi i osposobljava da budu deo jedne zajednice - zaključio je Goncić.

Sterijino pozorje - Dve predstave Narodnog pozorišta na festivalu

U takmičarskom programu 68. Sterijinog pozorja učestvovaće osam predstava, od kojih su dve nastale u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, a ovu vest Svetislav Bule Goncić saznao je gostujući u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji.

Svetislav Bule Goncić
foto: Kurir televizija

Nacionalni teatar učestvovaće sa operom "Deca", po romanu Milene Marković, kompozitorke i rediteljke Irene Popović, i komadom "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" Egona Savina.

U takmičarskom programu naći će se i komadi: "Gospođica" Đurđe Tešić (Narodno pozorište Republike Srpske) "Noćna frajla" Branislava Mićunovića (Narodno pozorište Niš) "Pokojnik" Egona Savina (Crnogorsko narodno pozorište iz Podgorice) "Yankee Rose" Miloša Lolića (Beogradsko dramsko pozorište) "Što na podu spavaš" Kokana Mladenovića (Srpsko narodno pozorište Novi Sad, Gradsko dramsko kazalište "Gavela" Zagreb, Narodno pozorište Sarajevo i MESS Sarajevo) "52 Herca" Mojce Madon (Slovensko narodno gledališče Nova Gorica)

Boba Latinović o situaciji u "Buhi" - Ršum je još 1988. najavio da će rekonstrukcija biti teška

"Boško Buha" u prethodnom periodu suočio se s velikim problemom izmeštanja matične kuće s Trga Republike, nakon čega su se predstavnici pozorišta sastali s premijerkom Anom Brnabić, s kojom su se dogovorili da neće biti izmešteni sa svoje lokacije.

Ljubivoje Ršumović
foto: Nemanja Nikolić

- Priča o rekonstrukciji i najava o početku veliki je napredak za pozorište "Boško Buha". O tome se priča još od 1988. godine, kad je upravnik bio Ljubivoje Ršumović. Jedna naša koleginica koja je sada u penziji, Mirjana Ojdanić, otkrila nam je da joj je Ršum rekao kad se zaposlila: "Biće ovo težak posao, nas čeka rekonstrukcija" - kazala je Slobodanka Boba Latinović gostujući u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji i objasnila u čemu je značaj pomenutog pozorišta.

- "Boško Buha" neguje i priprema publiku za ostala gradska pozorišta. Pored toga što se uče redu, oni se uče i da čitaju taj jezik kojim im mi prenosimo neke poruke. Predstava nije puka zabava, čak ni komedija koja je toliko smešna da se držiš za stomak.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:54

REŠENO! POZORIŠTE BOŠKO BUHA OSTAJE NA TRGU Premijerka Brnabić ponudila dva moguća rešenja, A EVO GDE JE NASTAO GLAVNI PROBLEM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja