SVOJE PESME NIKAD NIJE ČITAO, UVEK IH JE RECITOVAO IZ GLAVE: Njegovim glasom PEVALA JE CELA SRBIJA, a pesnik ne počiva u ALEJI
Foto: Pritnscreen

lirski zdravičar Gruže

SVOJE PESME NIKAD NIJE ČITAO, UVEK IH JE RECITOVAO IZ GLAVE: Njegovim glasom PEVALA JE CELA SRBIJA, a pesnik ne počiva u ALEJI

Kultura -

Srpski književnik Dobrica Erić napustio nas je na današnji dan pre četiri godine. Erić je bio jedan od najznačajnijih srpskih pisaca 20. veka.

Pisao je poeziju, prozu i drame, a njegove pesme za decu postale su neizostavan deo čitanki. Objavio je više od stotinu knjiga poezije, proze, slikovnica i antologija, a za svoj rad je dobio isto toliko nagrada.

Odrastanje i književni rad

Dobrica Erić
foto: Printscreen

Erić je rođen u Donjoj Crnući kod Gornjeg Milanovca 1936. godine. Njegovi roditelji, Miloš i Radmila bavili su se poljoprivredom. Dobrica je završio četiri razreda osnovne škole u Vraćevšnici.

Kako je pričao, bavio se raznim zanatima, ali mu je pisanje posebno išlo od ruke. Svojim stihovima oslikao je živopisnu prirodu šumadijskog kraja pa je tako postao lirski zdravičar Gruže.

Prvu zbirku pesama koja je nosila naziv "Svet u suncokretu" objavio je 1959. godine. Ljubav prema rodnom kraju, te uspomene iz detinjstva bili su njegova najveća inspiracija. Erić je kroz svoje pesme približio prirodu i onim naraštajima koji nisu odrastali na selu, pa čak ni na ovim prostorima. Njegova lirika bliska je i deci i odraslima, te je ubrzo postala nezaobilazan deo lektire.

Autor je nekoliko romana, pet knjiga lirske proze, 23 zbirke pesama, pet pozorišnih drama, više od 40 knjiga za decu. Njegova dela su prevođena na mnoge svetske jezike, te prodata u tiražu od oko milion primeraka.

Pesme Dobrice Erića našle su se u čitankama, antologijama i školskim lektirama, a za mnoge je stvorena i muzika. Zajedno sa književnim kritičarom Dragišom Vitoševićem priredio je antologiju "Orfej među šljivama" koja je objavljena 1963. godine.

Rodoljub

Godine 1994. štampana je njegova samostalna antologija "Da sabljama zemlju delimo". Pisao je rodoljubive pesme, a jedna od njih, inspirisana teškim vremenima kroz koje je prolazio srpski narod "Prkosna pesma", postala je svojevrsna himna svih Srba na Balkanu.

Knjiga "Razapeta zemlja" koju je objavio 1999. godine, predstavlja, po mnogim književnim kritičarima Erićevo najuspešnije delo. Nastajala je u vreme krize na Kosovu i Metohiji. Za ovu knjigu pisac je nagrađen čak petnaest puta.

Dobrica Erić je bio uvek rado viđen gost u amfiteatrima i bibliotekama brojnih univerziteta u Srbiji i Republici Srpskoj. Svoje pesme nikada nije čitao, nego ih je uvek recitovao napamet.

Dobrica Erić
foto: Dragan Kadić

- Bio je dukat na jeziku. Njegovim glasom pevala je cela Srbija. On je pesnik kao glas našeg naroda, oplemenio je i dečju dušu i svakog blagonaklonog prijatelja - rekao je Miljurko Vukadinović na komemoraciji velikom pesniku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posthumno je odlikovao književnika Dobricu Erića Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Zanimljivost

Manje je poznato da je Dobrica Erić napisao i prvu pesmu za poznatog pevača folk muzike Miroslava Ilića pod nazivom "Voleo sam devojku iz grada". Autor je i Cecine pesme "Detelina sa četiri lista".

Shrana, Dobrica Erić
foto: Kurir

Veliki pesnik, počiva ne u Aleji velikana, već u rodnom Donjem Crniću, u srcu Šumadije, Srbije i svih srpskih zemalja i krajeva, po svojoj ličnoj želji.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:50

UPOZNAJTE DOLOVO! Kultni filmovi su se snimali ovde, a Dobrica Erić je napisao najlepše stihove za ovo mesto! OČUVANA TRADICIJA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track