BIO JE MEJNSTRIM I NAJVAŽNIJI SRPSKI PISAC: Održan matine srpskom akademiku, o kome su govorili SVEDOCI VREMENA U KOME JE STVARAO
Foto: Dragana Udovičić

sećanje

BIO JE MEJNSTRIM I NAJVAŽNIJI SRPSKI PISAC: Održan matine srpskom akademiku, o kome su govorili SVEDOCI VREMENA U KOME JE STVARAO

Kultura -

U Narodnoj biblioteci Srbije u četvrtak je održan "Matine posvećen književniku Dragoslavu Mihailoviću", koji je preminuo 12. marta u 93. godini.

- Bog ne daje nikome teret veći nego što može da podnese. Možda su ti ljudi bili odbačeni nakon Golog otoka, ali je Mihailović doživeo određenu vrstu satisfakcije, da bude prihvaćen i postane mejnstrim.

On nas je napustio kao najvažniji pisac, u trenutku njegove smrti mislim da to niko ne može da ospori - rekao je njegov kolega pisac i upravnik NBS Vladimir Pištalo.

Dragoslav Mihailović
foto: Kurir

Milisav Savić kao svedok vremena govorio je o književnom razvoju Dragoslava Mihailovića, a kritičar Nebojša Grujičić ispričao je anegdotu da je trener Dušan Vujošević svakom svom darovitom igraču poklanjao njegovu knjigu "Kad su cvetale tikve".

- U njegovim pričama ima politike, koja je podređena knjižievnim ciljevima. Mi ga zbog te ideje prihvatamo. Zagovornik je crne proze, koja je brzo došla na političku osudu. Niko nije primećivao da je Dragoslav bio minimalista, koristio je mimikriju i prerušavanje.

Dragoslav Mihailović
foto: Kurir

O njega se najviše ogrešila kritika, koja ga je potpuno prećutkivila. Tom stavu malo je bio kriv i Dragoslav zbog svojih stavova. Smatrao je da je Jugoslavija promašen politički projekat, a sebe je smatrao srpskim piscom. Nije bio u najboljim odnosima sa svojim kolegama iz Akademije upravo zbog tih stavova - istakao je Milisav Savić.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:32

Sahrana Dragoslava Mihailovića na Novom groblju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track