KAKO DA SKLONITE MRLJU OD ULJA KOJE JE ISCURELO IZ VAŠIH KOLA NA BETON: Ima nekoliko trikova za čišćenje, a bitno je zbog toksina
Foto: Shutterstock

vredi znati

KAKO DA SKLONITE MRLJU OD ULJA KOJE JE ISCURELO IZ VAŠIH KOLA NA BETON: Ima nekoliko trikova za čišćenje, a bitno je zbog toksina

Auto -

Iscurelo ulje je vrlo toksično i može da prodre duboko u zemljište, a samim tim i u podzemne vode! Na kraju krajeva i ružno izgleda kada imate crne fleke na vašem prilazu ili betonu ispred doma, garaži...

motorno ulje, motor, auto
foto: Shutterstock

Na sreću, mrlje od ulja možete ukloniti sa nekoliko jednostavnih metoda čišćenja. Možete ga skinuti koristeći uobičajene proizvode za domaćinstvo, kao što su sapun za suđe i soda bikarbona. Osim toga, možete naći proizvode namenjene baš za ovaj problem.

Za prilazne puteve na nagibu, počnite od najviše tačke tako da prljava voda i ostaci ne bi tekli preko delova koje ste već očistili. Pazite na biljke okolo kada koristite sredstva za čišćenje.

Zapamtite: Ulje je zapaljivo. Budite pažljivi u čišćenju prosutih materija i bezbedno odbacite sve materijale koji su bili u kontaktu sa uljem.

Ulje, Beton, Auto
foto: Shutterstock

Kako koristiti proizvode za domaćinstvo za uklanjanje ulja sa prilaza?

Uobičajeni proizvodi za domaćinstvo kao što su mačji pesak, soda bikarbona, sapun za suđe, pa čak i deterdžent za veš su glavni alati za borbu protiv mrlja od ulja. Evo kako da koristite kućne potrepštine da se rešite mrlja od ulja na prilazu.

1) Upijte višak ulja: Počnite tako što ćete apsorbovati ulje koje se nalazi na površini prilaza. Ultra upijajuća svojstva mačjeg peska čine ga idealnim materijalom za ovaj zadatak. Pospite mačji pesak preko sveže mrlje i pustite da upije ulje. Uklonite i bacite otpad za mačke. Isperite sve preostale ostatke vodom.

Ulje, Beton, Auto
foto: Shutterstock

2) Piling: Kada mačji pesak upije višak ulja, dobro isperite mrlju pastom od sode bikarbone i vode, a zatim isperite čistom vodom. Soda bikarbona je blaga alkalija koja je efikasna u rastvaranju prljavštine i masti.

3) Pena i ispiranje: Formulisan za uklanjanje masnoće, sapun za sudove je još jedno efikasno rešenje za tretiranje mrlja od ulja na prilazu. Isprskajte malo sapuna za suđe na mrlju od ulja. Očistite mrlju snažnom četkom. 4) Isperite sapun vodom: Ponavljajte postupak dok mrlja od ulja ne izbledi.

Kako očistiti ulje sa prilaza deterdžentom za veš?

Ako imate pri ruci deterdžent za veš u prahu isprobajte ovaj metod za tretiranje mrlja od ulja na prilazu.

Ulje, Beton, Auto
foto: Shutterstock

Nanesite deterdžent: Pospite deterdžent u prahu preko izlivenog ulja. Pažljivo nanesite dovoljno tople vode preko deterdženta za veš da se formira pasta. Ribajte: Trljajte mesto tvrdom najlonskom četkom oko dva minuta, a zatim ostavite da odstoji 15 minuta. Ispiranje: Trljajte mesto još jedan minut, a zatim isperite deterdžent za veš čistom, toplom vodom.

(Kurir.rs/Magazin Novosti)

Bonus video:

02:45

Žene prave sapun od jestivog, iskorišćenog ulja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja