PRVE FOTOGRAFIJE VUJKETA KAO TITA: Nećete verovati ko je igrao najviše JOSIPA BROZA na filmu! Nije ni Bjela, a ni Voja Brajović...
Foto: Slobodan Pikula

TV ekran

PRVE FOTOGRAFIJE VUJKETA KAO TITA: Nećete verovati ko je igrao najviše JOSIPA BROZA na filmu! Nije ni Bjela, a ni Voja Brajović...

Kultura -

Posle igrano-dokumentarne serije o Jovanki Broz, ove jeseni na male ekrane stiže priča o usponu i padu Aleksandra Leke Rankovića. Danka Milošević, producentkinja filma i serije "Vera", kao i serijala o Jovanki, okupila je ponovo uspešni dvojac - reditelja Nedeljka Kovačića i scenaristu Svetka Kovača - da ponovo dočaraju intrigantan period istorije Jugoslavije.

serija Drug Marko
foto: Slobodan Pikula

U seriji "Drug Marko" detaljno se obrađuje složeni odnos Aleksandra Rankovića s Josipom Brozom Titom, zatim sa Slobodanom Penezićem Krcunom, Dobricom Ćosićem, Kočom Popovićem, popom Vladom Zečevićem, Lolom Novaković...

serija Drug Marko
foto: Slobodan Pikula

Posle tumačenja uloge Josipa Broza Tita, Nebojša Dugalić sada igra Aleksandra Rankovića. Posebno mesto u Rankovićevom životu zauzima njegova supruga Ladislava Slavka Ranković, koja je trpela velike posledice zbog optužbi i smene njenog muža, ali ostala je uz njega i nepokolebljivo i dostojanstveno podnosila nametnute sankcije i progon kao univerzitetski profesor. Slavku tumači Vaja Dujović, Tita Dragan Vujić Vujke, a Jovanku Broz ponovo Milica Tomašević.

serija Drug Marko
foto: Slobodan Pikula

- Za starije gledaoce to je jedna od najvećih, ako ne i najveća priča iz Titove Jugoslavije, Rankovićeva sudbina, Brionski plenumi, jednostavno sve što se nakon toga događalo s njim. Mlađim gledaocima će, nadam se, biti interesantno da saznaju tu priču, koja je bila toliko zanimljiva njihovim roditeljima, bakama i dekama, pošto je već prošlo dosta vremena. Naše je da ponudimo jedno moderno i atraktivno pakovanje te priče sa oslanjanjem na arhivu, zanimljive sagovornike i igrane rekonstrukcije, koje pravimo kao da pristupamo proizvodnji igranog dramskog programa - poručuje reditelj Nedeljko Kovačić.

serija Drug Marko, Vladimir Aleksić
foto: Nenad Kostić

Snimanje će biti završeno do kraja aprila. Serija "Drug Marko" imaće deset epizoda i emitovaće se na RTS.

Marko Todorović
foto: Printscreen

Na filmu Tita najviše puta je odigrao Marko Todorović, koga svi znamo iz serijala "Žikina dinastija". Ipak, osim po ulozi prijatelja Milana, on je ostao upamćen i kao glumac koji je najviše puta igrao ulogu Josipa Broza Tita, te je u svojoj karijeri ovu čast imao čak 6 puta, u ostvarenjima: "Četrdeset osma - Zavera i izdaja", "Misija Majora Atentora", "Odlazak ratnika, povratak maršala", "Dani AVNOJA", "Užička republika" (1974. i 1976. godine).

Komemoracija Lanetu Gutoviću, Komemoracija, Voja Brajović
foto: Stefan Stojanović

Nikad neprežaljenog predsednika igrao je i Voja Brajović, i to dva puta, u ostvarenjima "Tito i ja" (1992) i "Žućko" (2011), kao i Rade Šerbedžija, doduše u mladom izdanju, u seriji "Bombaški proces" (1978) i Lazar Ristovski u filmu "Igmanski marš" (1983).

Tajkun 2, serija Tajkun 2, Dragan Bjelogrlić
foto: Nemanja Nikolić

Devedesetih godina Tita je glumio i Mićko Ljubičić u filmu "Tito po drugi put među Srbima" Želimira Žilnika. Radko Polič je bio Tito u "Falsifikatoru" (2013), a zasad je listu zaključio Dragan Bjelogrlić, koji ga je igrao u seriji "Ravna gora" Radoša Bajića.

"Tito je ogromna politička figura i čast mi je da igram takvog čoveka. Kao glumcu izuzetno mi je inspirativno to što je on bio pun kontroverzi, vrlo mistične biografije i sa mnogo različitih lica", izjavio je Bjelogrlić tokom snimanja serije "Ravna gora".

Miloš Biković, Josip Broz Tito
foto: Aleksandar Letić, Printscreen

Miloš Biković igra mladog Tita u seriji "Senke nad Balkanom".

Kurir.rs

Bonus video:

01:11

Nebojša Dugalić posle Tita igram Rankovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track