OTVORENA IZLOŽBA NEISTRAŽENI SVET: Retrospekriva radova Snežane Petrović koja je ovogodišnja dobitnica nagrade MOMO KAPOR
Foto: Anja Zelić

umetnica koja oslikava snove

OTVORENA IZLOŽBA NEISTRAŽENI SVET: Retrospekriva radova Snežane Petrović koja je ovogodišnja dobitnica nagrade MOMO KAPOR

Kultura -

U prestoničkoj galeriji Sanjaj je otvorena samostalna izložba Snežane Petrović, slikarke iz Novog Sada, ovogodišnje dobitnice nagrade Momo Kapor za likovnu umetnost.

Izložba pod nazivom "Neistraženi svet" predstavlja retrospektivu koja prati stvaralački rad umetnice u poslednjih 20 godina. Izloženo je 28 radova realizovanih u različitim likovnim disciplinama: slika, crtež i grafika.

- U osnovi mog stvaralačkog rada je moje nesvesno koje je glavni pokretač i predstavlja moj lični poligon za igru sa asocijativnim elementima - simbolima iz perioda detinjstva pa sve do danas.

Snežana Petrović
foto: Anja Zelić

Tamo odlazim u "lov" na motive koje projektujem na svoja platna, papir ili grafičke matrice. Kao što postoji makrouniverzum koji nas okružuje tako je sličan i naš unutrašnji svet u kome se talože sve naše proživljene slike, reči, emocije tokom čitavog našeg života.

Neretko se dešava da motivi na mojim radovima predstavljaju deo konkretnih piktoralnih memoara iz mog života. Metaforički prikazi govore o ljudima i situacijama koji me okružuju. Isprovocirana karakterističnim gestom ili određenom atmosferom, apliciram ove procesuirane momente u svoje delo koje poprima oblik lične fantazije - istakla je Snežana Petrović, obraćajući se brojnim okupljenim gostima.

Izložbu je otvori Dr Nele Karajlić, koji je Snežanu nazvao umetnicom koja oslikava snove.

Snežana Petrović
foto: Anja Zelić

- Onaj koji umije da tumači snove zove se psihoanalitičar, a onaj koji umije da ih oslika zove se umjetnik. Pred nama su snovi Snežane Petrović. Jedinstveni, ubjedljivi, hipnotizujući. Prepoznajem ih! Kažu da svako ima svoje snove. Tačno, ali neki detalji mogu da budu zajednički, kao ti baloni što prate podmornicu Profesora Baltazara ili drugarice iz osnovne škole što samo u snovima mogu da budu gole. Snovi su čudo!

Snežana Petrović
foto: Dragan Kuručić

Oni dok ih oslikavate postaju stvarni, pa preko slika Snežane Petrović polako ulaze i u vašu glavu. Nemojte se začuditi ako u narednih par dana sanjate Profesora Tulpa, ali ne onakvog kakvog ga je predstavio Rembrant. Rembrant ga nije sanjao. On ga je gledao i slikao. Snežana ga je sanjala. Baš zato vjerujem da je njena vizija čuvenog profesora anatomije bliža onome što zovemo istina. Zato nastavimo da sanjamo. Jer, bez Jupitera možemo, bez snova, bogami, teško - u svom stilu je rekao Nele.

Svi zainteresovani izložbu mogu posetiti do 13. maja, galerija Sanjaj, Dositejeva 11.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track