DECU SMO MORALI DA VASPITAMO MALO BOLJE: Branko Kockica o Pužu, radu s mladima i njegovoj voljenoj Caci Aleksić
Foto: Ana Paunković

INTERVJU

DECU SMO MORALI DA VASPITAMO MALO BOLJE: Branko Kockica o Pužu, radu s mladima i njegovoj voljenoj Caci Aleksić

Kultura -

Nagradu "Slobodanka Caca Aleksić" za najbolju režiju predstave za decu u sezoni 2021/22, komada "Razmaženi princ" Narodnog pozorišta iz Leskovca, nastalog po tekstu Željka Hubača, Branko Milićević je uručio Igoru Damnjanoviću u pozorištu "Puž". Nakon dodele ovog priznanja s puno emocija, čuveni Branko Kockica je govorio o svojoj najvećoj ljubavi Caci, pozorištu za decu i današnjoj omladini.

Branko Milićević, Branko Kockica
foto: ATA images

- Moja prva devojka i bivša supruga nas je napustila pre četiri godine, a sada njeno ime nosi nagrada koju dodeljujemo u "Pužu". Ona je jedini reditelj za takozvanu malu publiku koja je dobila nagradu za režiju "Bojan Stupica". Mi koji radimo za decu smo malo na margini, ali Caca je bila izuzetak. Sad reditelji imaju šansu da dobiju "Cacu" i to je verujem podsticaj za sve njih - kaže Branko.

Kako ste birali predstave i na kraju izabrali režiju glumca Igora Damnjanovića?

- Svake godine ima nekoliko dobrih predstava. Naš žiri ima tri člana, a ja sam neko ko napravi finalnu selekciju. Nemamo para da plaćamo njih da gledaju sve predstave za decu. Moj posao je da nađem pet predstava. Žiri posle gleda tih pet na videu i odabere dve. Njih moraju da gledaju uživo. Caca i ja nismo pristajali da konkurišemo za neke nagrade ako se dodeljuju samo na osnovu video-snimaka. Pozorište je publika i njihove reakcije. Meni nije bilo teško jer ja nisam bio žiri. Odluku su doneli Tanja Peternek, Jug Radivojević i Ana Zdravković.

Koliko je stvaralaštvo za decu zapostavljeno?

- Oduvek su u Beogradu bila samo tri pozorišta za decu. U principu sve što je za decu, osim što su cipele i igračke veoma skupe, na margini je i manje važno. Ne samo pozorište nego i pesnici i knjige. Rat je pokazao da deca moraju da se vaspitaju malo bolje.

Što nam je pokazao slučaj u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru?

- Užas nad užasima, ali tome ne želim da govorim.

Branko Kockica, Branko Milićević
foto: Dragan Kadic

Kakav savet imate za decu i njihove roditelje?

- Pozorište je jedino sigurno mesto koje okuplja decu jer tu nema mobilnog telefona. Televiziju gledate sami i tu nema druženja, a mi kažemo: "Bila je danas baš dobra publika." Deca vide svog omiljenog glumca uživo, a ne preko tableta i ekrana mobilnih telefona.

Mnogo mladih glumaca je prošlo kroz vaš pozorište. Ko su nove zvezde "Puža"?

- Neću da izdvajam nikog, jer su svi super i sjajni.

Branko Kockica
foto: Vladimir Šporčić

Koja vam je na kraju omiljena predstava vaše Cace Aleksić?

- Omiljena njena režija mi je "Nevaljala princeza". Predstavu smo igrali na šest stranih jezika, a ona je za tu režiju dobila i "Bojana Stupicu".

Kurir.rs

Bonus video:

01:27

NE PITAŠ MATORCE KAKO SU! RIZIKUJEŠ DA TE NAŠAMARAJU Branko Kockica zatekao voditelja Ivana Gajića urnebesnom anegdotom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track