MISLIO SAM DA SU ME ZABORAVILI: Krivokapiću priznanje Fabijan Šovagović! Obeležio hrvatski film, jer ga u Beogradu nisu hteli...
Foto: Ustupljene fotografije

Pulski festival

MISLIO SAM DA SU ME ZABORAVILI: Krivokapiću priznanje Fabijan Šovagović! Obeležio hrvatski film, jer ga u Beogradu nisu hteli...

Kultura -

Dramski umetnik Miodrag Krivokapić Brik ovogodišnji je dobitnik priznanja "Fabijan Šovagović", koja je među najprestižnijim, a dodeljuje se glumcu ili glumici čije je delovanje ostavilo veliki trag u istoriji hrvatskog filma i kinematografije, prenosi Hina.

Nagradu, koja se tradicionalno dodeljuje u sklopu Pulskog filmskog festivala, ustanovilo je Društvo hrvatskih filmskih reditelja 2001. godine, u spomen na velikana hrvatskog glumišta Fabijana Šovagovića, a prvi dobitnik bio je Boris Dvornik.

Film, Rade Šerbedžija, Danilo Šerbedžija, Oslobađanje Skoplja
foto: Dragana Udovičić

Briku je priznanje uručio predsednik Društva hrvatskih filmskih reditelja Danilo Šerbedžija, istakavši da je Krivokapić svojim ulogama obeležio regionalnu pozorišnu i filmsku scenu.

- Mislio sam da su me zaboravili, ali ispostavilo se da nisu i da sam ipak ostavio nekakav trag na filmu i u pozorištu. Moj filmski opus je najveći u hrvatskoj kinematografiji, jer sam do 1991. godine snimio gotovo sve svoje filmove, a zatim i u Srbiji. Ova nagrada mi neverovatno puno znači, tim pre što nosi ime Fabijana Šovagovića - poručio je Krivokapić, dodavši da su njegovi počeci vezani za tog velikana.

Miodrag Krivokapić
foto: Ustupljene fotografije

Miodrag Krivokapić je rođen je 22. aprila 1949. godine u Peći, na Kosovu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, živeo je i u Nikšiću, u Crnoj Gori, a Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost (AKFU), odsek glume, diplomirao je 1975. godine u Zagrebu. Tri puta nije prošao na prijemnom u Beogradu. Zagreb mu je, kaže, dao vizu za posao i ostao je da u njemu živi sledećih 20 godina. Nema, ističe, boljih godina od 22. do 42, najbolje su u svakom smislu. Na zagrebačku Akademiju došao je nakon što su ga na beogradskoj tri puta odbili. Kasnije se, prisetio se, jedan profesor hvalio kako nije primio danas velike glumce Krivokapića i Mirjanu Karanović.

Mirjana Karanović
foto: ATA images

Iste godine kad je diplomirao postao je član Dramskog kazališta Gavela, u kojem ostaje dve godine, da bi zatim prešao u Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu, gde ostaje do 1986. godine. Snimio je više od trideset igranih filmova, tridesetak TV drama i desetak TV serija.

Kurir.rs

Bonus video:

00:56

PROFESORI TE UČE DA JE TO ISTO KAO KADA STAVIŠ RUKU NA STO! Glumac odgonentnuo: Kako se prave intimne scene u filmovima?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track