DRAGOJEVIĆU 2.000.000 ZA "OSMI MART"! Filmski centar Srbije objavio rezultate konkursa: Radi se dokumentarac o Aleksandru Tišmi
Foto: Bruni Meya / akg-images / Profimedia, EPA/URS FLUEELER

Lepo

DRAGOJEVIĆU 2.000.000 ZA "OSMI MART"! Filmski centar Srbije objavio rezultate konkursa: Radi se dokumentarac o Aleksandru Tišmi

Kultura -

Filmski centar Srbije objavio je rezultate konkursa za sufinansiranje razvoja domaćih igranih i dokumentarnih filmova, a sredstava su dobili Srđan Dragojević, Miloš Škundrić, Marija Vukić, Miloš Pušić, Hana Piščević i Nebojša Resenović, Mladen Đorđević i Ružica Anja Tadić.

Dragojevića su podržali sa dva miliona dinara za film "Osmi mart". Kako je komisija ocenila, scenario je kompaktno i vešto skrojen i govori o padu profesorke Filozofskog fakulteta u ralje alkoholizma.

Skupština UFUS AFA, Darko Bajić, Srđan Dragojević
foto: Miodrag Milošević

U stanju opijenosti Vesna održi vatreni govor na studentskom protestu. Preko noći postaje javna ličnost, uglavnom kao meta podsmeha. Iznenadni poziv supruge ambasadora SAD da učestvuje na proslavi 8. marta vodi njenu labilnu ličnost u sve veće odsustvo iz realnosti, zaplet je ove priče.

Reditelj Miloš Škundrić podržan je s milion dinara za film "Dunavaski vilenjak", uz ocenu da ovaj projekat ima sve elemente za izvanredan dokumentarni film koji spaja prošlost i sadašnjost, istorijsko i savremeno, individualno i kolektivno. Zanimljiv je i projekat Marije Vukić "SKC" (400.000 dinara), koji govoriti o Studentskom kulturom centru, kao i Miloša Pušića "Razgovor", koji je dobio 800.000 dinara, dokumentarni film o liku i delu Aleksandra Tišme, jednog od najznačajnijih pisaca srpske i jugoslovenske književnosti 20. veka, zbog "velikog kulturološkog značaja i neosporne i neupitne kinematografske vrednosti. Isti iznos dobio je i film "I posle Vesne - Vesna" Hane Piščević i Nebojše Resanovića, dokumentarac koji se bavi kompleksnim odnosom usvojene unuke Vesne i bake Vesne, koja u svom domu strastveno vodi prihvatilište za životinje.

Mladen Đorđević
foto: Promo

Reditelj Mladen Đorđević dobio je podršku za igrani film "Ljubavna soba" u iznosu od 1.500.000 dinara, koliko je dobio je debitanski film rediteljke Ružice Anje Tadić, naslednice dramskog umetnika Ljubivoja Tadića, pod nazivom "Biser u blatu", koji, prema obrazloženju, predstavlja pravi generacijski film o borbi talentovanog dečaka Luke da ode na takmičenje iz fizike.

Miroslav Lekić
foto: Petar Aleksić

Novi direktor FCS nedavno je postao Ivan Karl, a upravni odbor vodi Miroslav Lekić.

Kurir.rs

Bonus video:

02:53

MORAMO SAČUVATI BIOSKOPSKU PUBLIKU! Bećković: Ljudi u regionu imaju najviše poverenja u srpski film, marketing je JAKO BITAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track