SIN RADOŠA BAJIĆA OTKRIO KAKO JE DOBIO IME NEDELJKO: U sve je upleteno i Sarajevo, a evo šta očekuje na Filmskom festivalu (VIDEO)
Foto: Nemanja Nikolić

iskren

SIN RADOŠA BAJIĆA OTKRIO KAKO JE DOBIO IME NEDELJKO: U sve je upleteno i Sarajevo, a evo šta očekuje na Filmskom festivalu (VIDEO)

Kultura -

Tradicionalno Filmski festival u Sarajevu okuplja regionalne stvaraoce sedme umetnosti, pa se na ovom festivalu mogu videti filmovi i serije iz Bosne, Hrvatske, Srbije...

Tih dana se Sarajevo "napuni" filmadžijama, a atmosfera koja vlada po gradu je krajnje umetnička.

Nedeljko Bajić
foto: Nemanja Nikolić

Ovog puta je producent i glumac Nedeljko Bajić ispričao veoma zanimljivu priču o svom imenu, kao i šta očekuje na festivalu koji je godinama na mapi svetskih događanja kada je sedma umetnost u pitanju.

Nedeljko Bajić
foto: Nemanja Nikolić

- Ja nisam bio u Sarajevu skoro 20 godina. Otac moj, Radoš je svoje prve glumačke korake napravio u ozbiljno velikom filmu ovde - "Sarajevski atentat" gde je igrao Nedeljka Čabrinovića, po kome sam i ja između ostalog, zbog te uloge i dobio ime Nedeljko... a i rodio sam se u nedelju... Dugo nisam bio ovde i ovo je mesto koje je obeležilo istoriju našeg podneblja i samim tim, živote svih nas. Mesto gde je Gavrilo Princip opalio hice. Tu smo, predstavljamo "Heroje Halijarda", "Azbuku naših života" drugi ciklus koji ima pretpremijeru na Filmskom festivalu u Sarajevu. Radujemo se dobrim kritikama i dobrim reakcijama publike, osećamo se dobrodošlo, širimo ljubav... - rekao je sa velikim osmehom Nedeljko Bajić.

Nedeljko Bajić
foto: Nemanja Nikolić

Inače, Nedeljko Čabrinović je bio revolucionar "Mlade Bosne", učesnik u atentatu na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Gavrilo je pucao, a on je bacio bombu na kola u kojima je bio prestolonaslednik. Nije usepo u svom naumu da ga ubije, ali je Gavrilo Princip, kao što nas istorija uči, hicima ubio Ferdinanda.

1 / 9 Foto: Kurir

"Sarajevski atentat" je film iz 1975. godine čiju režiju potpisuje Veljko Bulajić. Irfan Mesur je glumio Princima, a holivudski glumac Kristofer Plamer Franca Ferdinanda.

(Kurir.rs/A.M./Lj.R)

Bonus video:

01:08

Producent i glumac Nedeljko Bajić o tome kako je dobio ime, slučajni susret u Sarajevu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track