NIJE OVO FILM O DRAŽI! Glumac koji je oživeo lik đenerala Dragoljuba Mihailovića: Njih najviše žulja šta je zaista bilo u istoriji
Foto: Sonja Spasić

Nebojša Ljubišić za Kurir

NIJE OVO FILM O DRAŽI! Glumac koji je oživeo lik đenerala Dragoljuba Mihailovića: Njih najviše žulja šta je zaista bilo u istoriji

Kultura -

Sarajevo film festival je zatvoren sinoć poslednjim projekcijama, ali i dalje je glavna tema u tamošnjim medijima promocija istorijskog spektakla "Heroji Halijarda" Radoša Bajića. Zbog inserata prikazanih na prezentaciji kompanije Telekom Srbija političari su se digli na noge i traže ostavke organizatora festivala. Oni sada tvrde da im je projekat neprihvatljiv, mada su ga zvali da učestvuje na ovogodišnjem izdanju.

Nebojša Ljubišić
foto: Sonja Spasić

Presuda je donela na osnovu trejlera od dva i po minuta i dve sekunde i scene u kojoj se pojavljuje Draža Mihailović, koga je na velikom platnu oživeo Nebojša Ljubišić.

- Sedam meseci sam se spremao za snimanje i pokušao da istražim sve što je bilo o Draži dostupno iz literature. Takođe, pogledao sam nekoliko njegovih fotografija i video-materijale. Na snimanju sam se samo prepustio reditelju. On je veoma precizno vodio celu priču. Po reakcijama kolega i ekipe mislim da sam na napravio lepu ulogu. Jedva čekam da pogledam film - kaže glumac za Kurir.

Nebojša Ljubišić, Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

Reakcije na film u Sarajevu nisu ga iznenadile.

- Ne vidim šta u ovoj priči ima problematično. Možda njih najviše žulja šta je zaista bilo u istoriji, a ne ono što nam je prikazano i serivrano. Ne želim da ulazim u njihove glave. Da uđem u lik đenerala, najviše mi je pomogla šminka. Na kraju, to nije film o Draži. On se samo tu pojavljuje kao istorijska ličnost koja je doprinela spasavanju savezničkih pilota. Međutim, priča je na savim drugoj strani. Video sam samo taj jedan kadar. Trejler mi deluje veoma uzbudljivo, a što bismo rekli mi u branši, izgleda skupo - poručuje glumac.

Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

Ekipa produkcije "Kontrast studios" ovo značajno kinematografsko delo snimila je u saradnji sa Telekomom Srbija i Radio-televizijom Srbije, uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade AP Vojvodina. Premijera igranog filma "Heroji Halijarda" zakazana je za 10. oktobar u Mts dvorani, a nakon toga će na programima Radio-televizije Srbije i kanala Superstar biti prikazana i TV serija "Vazdušni most" od šest epizoda.

Radoš Bajić
foto: Kurir televizija

Radoš Bajić, koji je pet godina radio na projektu "Heroji Halijarda", oglasio se ekskluzivno za Kurir i prokomentarisao buru, ali i kritike o veličanju četničkog pokreta.

- Nema šta da veliča ili ne veliča taj film. On je istorijska činjenica na događaje koji su se desili. Prema tome, šta mi sada treba da zaboravimo da smo Srbi? Treba da se stidimo zbog toga što smo položili najveću žrtvu u Drugom svetskom ratu? Što smo kao srpski narod položili 1.700.000 žrtava, odmah posle Rusa i Poljaka? Da li treba da se stidimo svojih slavnih predaka? Ja ovde ne govorim ni o komunistima ni ravnogorcima. Ja ih posmatram potpuno ravnopravno. Jadan je narod, žalostan i nema nikakvu životnu perspektivu ako posle 80 godina od stravičnih događaja bratoubilaštva i građanskog rata i dalje ukopava rovove. Imamo okolnost da kosti naših predaka i dalje ratuju. Jedna od poruka našeg projekta je pomirenje, krajnje je vreme da se Srbi pomire. A to ćete videti i u samom filmu - rekao je Bajić.

00:44

RADOŠ BAJIĆ EKSKLUZIVNO ZA KURIR O SKANDALOZNIM KRITIKAMA ZA FILM: Jadan je narod koji posle 80 godina i dalje UKOPAVA ROVOVE

Glumac miran čeka premijeru 10. oktobra u Mts dvorani u Beogradu

- Danas je glavna tema na Balkanu to što se desilo u Sarajevu. Da li vidite da sam ja uznemiren? Da loše izgledam ili da sam zabrinut? Ne, ja sam veoma miran zato što mi imamo časne namere. Mi ne želimo nikoga da povredimo, niti da glorifikujemo. Imamo časne namere i istina nas vodi da ispričamo ponovo jednu veliku priču kojom je inspirisan film - zaključio je Bajić.

Kurir.rs

Bonus video:

00:50

VIŠE VOLIM ULOGE NEGATIVACA, LJUDI SE NEKAKO VIŠE VEŽU Timotijević na Sarajevo Film Festivalu: Na ovim projektima je radio

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track