KREĆE BORBA ZA KANDIDATURU ZA OSKAR: Film "Lost Country" sedam dana u Kraljevu
Foto: Promo

premijera

KREĆE BORBA ZA KANDIDATURU ZA OSKAR: Film "Lost Country" sedam dana u Kraljevu

Kultura -

Projekcija filma "Lost Country" autora Vladimira Perišića biće održana u periodu od sedam dana u zemlji porekla u komercijalnom bioskopu s prodajom ulaznica, u skladu s pravilima nominacije za najbolji film van engleskog govornog područja Američke akademije za film - Oskar.

Jovan Ginić
foto: Sarajevo film festival, Maeva Benaiche

Ostvarenje će biti prikazano u periodu od 14. do 20. septembra u bioskopu "Kvart" u Kraljevu. Premijera je održana u okviru takmičarske selekcije Nedelja kritike ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu, na kome je debitant Jovan Ginić dobio nagradu "Otkrovenje" za najboljeg mladog glumca. Na nedavno završenom Sarajevo film festivalu Ginić je osvojio priznanje "Srce Sarajeva" za najboljeg glumca.

Lost country
foto: Filmski centar Srbije

"Lost Country" prikazuje Srbiju 1996. godine, tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Film donosi priču mladog Stefana, koji prolazi kroz sopstvenu revoluciju, suočen sa činjenicom da je njegova majka portparolka i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje ustaju njegovi prijatelji. Glavne uloge u filmu tumače Jovan Ginić, Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić i Pavle Čemerikić.

Lost Country, Oficijelni sajt kanskog festivala
foto: Promo

Filmski centar Srbije uputio je poziv domaćim filmskim producentima da do 4. septembra 2023. godine prijave film (igrani, dokumentarni, animirani – preko 40 minuta) za izbor srpskog kandidata za 96. dodelu nagrade Američke akademije filmske umetnosti i nauke - Oskar u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award) za 2023. godinu. FCS, na osnovu ovlašćenja Ministarstva kulture od 2020. godine sprovodi proceduru za izbor nacionalnog predstavnika domaće kinematografije koji će se naći u trci za nagradu najbolji međunarodni film.

Kurir.rs

00:16

Kanski festival

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track