ZAHVALJUJUĆI NJENIM KOSTIMIMA SRPSKO NASLEĐE DOSPELO U AMERIČKE SERIJE: Ivana Vasić otkriva tajne svog uspeha i serije PREDSTRAŽA
Foto: Aleksandar Letić

Festival epske fantastike

ZAHVALJUJUĆI NJENIM KOSTIMIMA SRPSKO NASLEĐE DOSPELO U AMERIČKE SERIJE: Ivana Vasić otkriva tajne svog uspeha i serije PREDSTRAŽA

Kultura -

Prvog dana Festivala epske fantastike, 2. septembra u 17 časova na Dorćol placu biće održano predavanje "Primena staroslovenskih motiva u seriji Predstraža" na kome će govoriti Ivana Vasić, poznata kostimografkinja sa bogatim iskustvom u filmskoj i televizijskoj industriji.

Serija Predstraža
foto: Aleksandar Letić

Ivana Vasić je umetnica čija kreativnost i stručnost oblikuju vizuelni identitet mnogih ostvarenja. Sa dubokim interesovanjem za istoriju i folklor, Ivana Vasić je uspela da spoji svoju strast sa svojim radom. Njeni kostimi nisu samo odevni predmeti, već i priče o prošlim vremenima i kulturama koje donose dublje značenje savremenim pričama.

Serija Predstraža
foto: Aleksandar Letić

Na ovom predavanju, Ivana Vasić će voditi publiku kroz proces kreiranja kostima u seriji "The Outpost" (Predstraža). Istorijski i mitološki motivi često se odražavaju u njenom radu, dodajući dubinu i autentičnost likovima i svetu serije. Kroz analizu njenih dizajnerskih odluka, biće predstavljeno kako su staroslovenski motivi transformisani i prilagođeni fantasy kontekstu, doprinoseći celokupnom estetskom doživljaju. Kostimografkinja je učestovala i u radu na filmu "The Machine", američke kompanije "Legendary Entertainment" koji je sniman u Srbiji, a koji producira i režira Piter Atensio i u kom igra Mark Hamil.

1 / 5 Foto: Aleksandar Letić

Ovo je retka prilika da se čuje direktan uvid u kreativni proces jedne tako talentovane kostimografkinje. Seriju može se pogledati radnim danima u 17.00 na kanalu SCI FI za sve koji su propustili ovo ostvarenje.

Ivana Vasić, Serija Predstraža
foto: Aleksandar Letić

Ova popularna američka serija kompletno je snimana i montirana u Srbiji od 2. do 4. sezone, pri čemu je korišćen kompleksan studijski set i brojne lokacije, među kojima su: Kalemegdan, Smederevska tvrđava, Petnička pećina kod Valjeva, klisura reke Vratne u istočnoj Srbiji. U ovoj avanturističkoj fantaziji glavnu ulogu tumači Džesika Grin kao Talon, jedina preživela iz rase poznate pod nazivom Crna krv (Blekblads). Brojni filmski radnici iz Srbije učestvovali su u stvaranju ove serije.

Kurir.rs

Bonus video:

01:27

JAVLJAJU MI SE LJUDI IZ SARAJEVA KOJE JE SRAMOTA! Radoš Bajić za Kurir TV: Filmski festival je od sada JEDNA OGROMNA PUTAČA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track