SKANDAL ZA SKANDALOM NA FILMSKIM SUSRETIMA: Eva Ras iznela teške optužbe protiv organizaotra festivala, a OVO NE MOŽE DA SHVATI
Foto: Pulski filmski festival

oštro!

SKANDAL ZA SKANDALOM NA FILMSKIM SUSRETIMA: Eva Ras iznela teške optužbe protiv organizaotra festivala, a OVO NE MOŽE DA SHVATI

Kultura -

Filmske susrete u Nišu obeležio je bojkot glumaca, zbog čega je izostao njihov poklon nakon brojnih projekcija. Eva Ras je jedna od glumica koja je izabrala da ne izađe pred publiku na Tvrđavi, iako je prvo veče festivala prikazan film "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović. Dramska umetnica otkrila je u razgovoru za Kurir, da je razlog njenog bojkota uprava festivala, koja nije iskazala poštovanje prema glumcima, ali i malverzacije prilikom sastavljanja programa.

Eva Ras
foto: Pulski filmski festival

- Novca ima za sve ali ne i za staricu glumicu. Starici od 83 godine su odbili da pošalju kola. Bez obzira što sam prva dobitnica nagrade "Carica Teodora". Normalno je da po staricu pošalju kola. Poslala sam im mejl, a oni se nisu udostojili ni da mi odgovore. Trebalo je da se poklonim u subotu sa glumcima filma "Ovuda će proći put", ali zbog svih malverzacija sam prinuđena da susret sa niškom publikom odložim za neki drugi put. Nisam huškala mlade kolege protiv festivala i vidim da su prisustvovali. Drago mi je zbog toga.

Međutim, ono što me strašno boli je politika uprave. Ovaj film je višestruko nagrađivani na brojnim festivalima, a prvobitno nije ušao na spisak. Koliko sam čula došlo je do neke intervencije, nakon čega su ga uvrstili kao treći film prve večeri. Zbog tih malverzacija mi je drago što ove godine nisam prisustvovala, a sa druge strane žalim zbog publike na Tvrđavi, jer je ona posebna - objasnila je Eva Ras.

Eva Ras
foto: Pulski filmski festival

Dramska umetnica poklonila se nedavno publici u Puli, a kako je objasnila, nikada do sada nije doživela toliko loš tretman kao ove godine u Nišu.

- Filmski susreti su ranije bili ozbiljan glumački festival. Sećam se prvog izdanja. Glumci su bili tretirani kao najveće zvezde, korpe cveća, šampanjac u sobi... Publika je pozdravljala glumce ovacijama i nije mogla da se zasiti filma, bilo je po nekoliko projekcija u danu. Još više mi je žao, jer sam nedavno bila na 70. godišnjici Pulskog festivala, gde sam doživela ovacije, a šta bi tek bilo u Nišu. Sve su udesili da se ja pojavim tamo, imala sam najlepši apartman, bila sam tretirana lepo. Ne pamtim zapravo da sam ikada imala ovako loš tretman kao u Nišu. Ova uprava će uništiti Filmske susrete - nastavila je glumica. Eva Ras upisana je zlatnim slovima u istoriji festivala kao prva dobitnica nagrade "Carica Teodora".

Filmski susreti Niš, Nagrada, Filmski susreti
foto: ATA images

- Na prvom izdanju Filmskih susreta 1966. godine, Bekim Fehmiu i ja smo poneli nagrade "Car Konstantin" i "Carica Teodora". On je nagrađen za ulogu u filmu "Skupljači perja", a ja za " Ljubavni slučaj službenice PTT". Pozdravljeni smo ovacijama fenomenalne publike - ispričala je glumica, pa se prisetila kultne role, kojom se upisala i u istoriju svetskog filma.

Bekim Fehmiu
foto: Printskrin

- "Ljubavni slučaj službenice PTT" je oborio planetu na leđa. Teško smo ga snimali, jer smo imali mali budžet. Istovremeno su se snimali "Skupljači perja", koji je bio visokobudžetni film i ovaj naš. Imali smo 17 dana da ga snimimo. Genijalni Makavejev se setio da možemo da uštedimo na traci, tako što ćemo sve scene da uvežbamo kao u pozorištu. Imali smo pripreme u kojima smo sve uradili samo da uspemo da snimimo.

Eva Ras
foto: Kurir televizija

Međutim, nismo ga snimili za 17 dana. Zante već da je to prvi slučaj u Jugoslaviji da se glumica obnažila. Ma u svetu. Ali tehničko osoblje nije bilo spremno na tu scenu. Umirali su od smeha. Prekinula sam snimanje na tri dana. Rekla sam Makavejevu da moraju da se urazume inače nećemo moći da radimo. To je tad bilo tabu, normalna pojava na brdovitom Balkanu - zaključila je glumica.

Zbog Čkalje smo putovali 9 sati do Niša

Glumica se prisetila i poslednjih Filmskih susreta, na koje je otišla sa Mirom Stupicom i Miodragom Petrovićem Čkaljom, pa je podelila anegdotu sa putovanja.

Miodrag Petrovic Ckalja
foto: Printscreen/Youtube

- Poslednji put sam na festival otišla 2002. godine sa Mirom Stupicom i Miodragom Petrovićem Čkaljom. Sećam se, te godine je Čkalja dobio nagradu za životno delo. Tada su poslali auto. Nije bilo problema, bilo je normalno da pošalju, jer su poštovali glumce. Čkalja je tada imao usađeni veštački kuk i morali smo da putujemo devet sati. Sve vreme je vikao na vozača da vozi sporo, jer se plašio da će mu ispasti kuk. Mira i ja smo sedele pozadi, ništa mu nismo rekle, jer kako da ga utešimo. Putovali smo kao do severnog pola, prekardašili smo svaku daljinu - zaključila je glumica.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:57

JA SAM NA MATURU IŠLA U ČARŠAVU, NIJE BILO SEKE ALEKSIĆ DA MI POMOGNE Eva Ras: I meni su se tad rugali, USPELA SAM IZ INATA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track