POČELI DANI TURSKOG FILMA U BEOGRADU: Omiljeni glumci sa malih ekrana došli su u SRBIJU, a sve projekcije su besplatne
Foto: Profimedia

ne propustite

POČELI DANI TURSKOG FILMA U BEOGRADU: Omiljeni glumci sa malih ekrana došli su u SRBIJU, a sve projekcije su besplatne

Kultura -

Manifestacija Dani turskog filma otvorena je u ponedeljak projekcijom ostvarenja "Orahovo drvo" Fajsala Sojsala i trajaće do petka, 15. septembra, u Domu omladine Beograd.

Prve večeri prikazana su ostvarenja "Orahovo drvo", "Heroj u meni" i "Zaustavite Dunav i skazaljke stare", u kojem jednu od glavnih rola tumači Rade Šerbedžija i domaći glumci, a čiju režiju potpisuje Sali Saliži Salini.

Darko Bajić
foto: Dragana Udivičić

- Turska kinematografija je izuzetno važna i postigla je veliki uspeh u Evropi. S druge strane, izuzetno je važno da na neki način pokažemo zube već ustaljenim blokbasterima. Do publike na ovim prostorima uglavnom dolaze filmovi američke industrije, koja je ogromna i ja nemam ništa protiv toga. Kupujući u tim paketima filmove, dolazimo do katastrofalnih ostvarenja, koja ne zaslužuju da budu prikazana na domaćoj televiziji ili bioskopu. Male zemlje su zapostavljene, a pobeđuju i dobijaju lepe nagrade na festivalima. Zbog toga je važno da publika upozna i drugačiju kinematografiju - rekao je reditelj Darko Bajić.

Bogat program

Tokom pet dana biće prikazano 14 ostvarenja novije turske produkcije ovenčanih nagradama, kao i domaće premijere filmova koje publika u Srbiji neće imati priliku da pogleda na drugom mestu. Drugo veče obeležiće filmovi "Čisto odelo", "Ergela" i "Prednost: Hasan", a posetioci će imati pmogućnost da razgovaraju s rediteljem Atalajom Tašdikenom i glumcem Inančom Konukčuom, poznatim po ulozi Sinana u seriji "Ranjeno srce".

Pored njih, u narednim danima srpskoj publici će se pokloniti i glumici Emel Goksu ("Porodica" i "Majka"), Sevgi Hiršhojzer i Numan Ćakir ("Nevolja"), kao i reditelj Ajdin Orakom.

3d, bioskop, Kruševac
foto: Kurir/Ž.M.

Gosti iz Turske posetiće i kompleks studija "Fajerflaj produkcije" u Pančevu, gde će imati priliku da razgovaraju o mogućnostima saradnje između filmske i TV industrije Turske i Srbije. Takođe, biće održana dva okrugla stola na kojima će se ozbiljno razmotriti načini finansiranja filmova i serija dve države, kao i eventualni projekti u saradnji.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a filmovi su titlovani na srpski. Manifestaciju organizuju Asocijacija za kulturu, umetnost i obrazovanje Rumeli iz Istanbula i Balkan panorama film festival iz Izmira.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:53

MORAMO SAČUVATI BIOSKOPSKU PUBLIKU! Bećković: Ljudi u regionu imaju najviše poverenja u srpski film, marketing je JAKO BITAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track