BOL JE BIO NEVEROVATAN, DAVALI SU MI OPIJATE SVAKA ČETIRI SATA: Marina Abramović pala u komu, a zbog ovoga je UMALO UMRLA
Foto: Zorana Jevtić

EVO KAKO SE SADA OSEĆA

BOL JE BIO NEVEROVATAN, DAVALI SU MI OPIJATE SVAKA ČETIRI SATA: Marina Abramović pala u komu, a zbog ovoga je UMALO UMRLA

Kultura -

Marina Abramović provela je dobar deo proteklih 50 godina nanoseći bol i stres sopstvenom telu u ime umetnosti. Ranije ove godine, njeno telo se pobunilo i nateralo je da prikoči.

Na intenzivnoj nezi provela je šest nedelja

U maju, nakon što je otišla u bolnicu zbog manje operacije kolena, umetnica je pretrpela plućnu emboliju od koje je umalo umrla. Bila je na intenzivnoj nezi šest nedelja, imala je tri operacije, devet transfuzija krvi i neko vreme je provela u komi.

Za nekoga ko je godinama – za publiku koja posećuje galerije – ležala gola na blokovima leda, bila desetak dana na podignutoj platformi bez hrane, namerno izazvala nesvest i skoro se živa spalila, bolnica je bila šok.

Marina Abramović
foto: Profimedia

- Za početak, doktori su mi davali opjate svaka četiri sata i ne mogu da se nosim sa tim. Ne mogu da uzimam alkohol, ne mogu da uzimam drogu, čak ni aspirin. Želim da osećam sve u svom telu, uvek. Pa sam prestala da ih uzimam. Bol je bio neverovatan. Ali znala sam da će mi ovo omogućiti brži oporavak, jer bih mogla da iskoristim svu svoju snagu volje i sve što sam naučila da brže ustanem iz kreveta. U suprotnom, možda bih i dalje bila tamo - rekla je Marina za Gardijan.

Razmišljanje o smrti

Njen rad često se fokusira na smrt, a za svoj komad "Akt sa skeletom" iz 2002. godine, Abramovićeva je prilagodila praksu tibetanskih monaha i ležala je gola na podu galerije sa ljudskim skeletom na sebi, kostima koje je animirala njeno disanje.

Marina Abramović
foto: Zorana Jevtić

- Veoma je smešno. Neprestano sam razmišljala o sopstvenoj smrti. Napravila sam ovu operu, "7 smrti Marije Kalas", u kojoj sedam puta umirem na sceni. Ali trenutno samo živim! Ne želim da se bavim nikakvim skeletima. Juče sam pravila hleb od maslina! Nikada ne kuvam - rekla je Abramović, a na pitanje kako je ispao hleb odgovorila je:

- Nije loše. Moglo je biti sočnije. Mislim da će moj drugi put biti bolji. Budim se srećna! Pevam ceo dan.

(Kurir.rs/ The Guardian)

Bonus video:

00:46

BOLNICA DEDINJE 2 POSTALA PONOS SRPSKOG ZDRAVSTVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track