OTIŠAO JE PRAZNIH DŽEPOVA I KOFERA ZA KANADU, PA STIGAO DO OSKARA! Znamo ga svi iz AUDICIJE kao MIMU ŠIŠ, a sada se vraća
Foto: ATA images, Printscreen

Jasmin Geljo slavio rođendan u Beogradu

OTIŠAO JE PRAZNIH DŽEPOVA I KOFERA ZA KANADU, PA STIGAO DO OSKARA! Znamo ga svi iz AUDICIJE kao MIMU ŠIŠ, a sada se vraća

Kultura -

Glumac Jasmin Geljo, koji je pre tri decenije odlučio da rodno Sarajevo zameni Torontom, trenutno je u poseti Beogradu. Dramski umetnik, koga je publika zavolela kao Mimu Šiš u kultnoj predstavi "Audicija", proslavio je u ponedeljak 64. rođendan u krugu prijatelja, a boravi u Srbiji zbog novog glumačkog angažmana. U njegovom društvu bio je i kolega Đorđe David Nikolić, koji je s nama podelio utiske s večere.

Jasmin Geljo
foto: Privatna Arhiva

- Nas dvojica se poznajemo više od 35 godina. Jasmin je došao u Beograd zbog nekog snimanja. On je otišao za Kanadu i tamo je napravio ozbiljnu karijeru, a njegov sin Filip još veću. Naše prijateljstvo datira od vremena studija. Nas dvojica smo bili ista klasa, ali je on studirao u Sarajevu, a ja u Beogradu - priseća se Đorđe David.

Muzičar i glumac kaže da ni rat nije razorio to prijateljstvo.

- Bio je kod Emira Kusturice na klasi, a ja kod profesora Predraga Bajčetića. Naše dve klase su se družile, a tu se rodile i neke velike ljubavi. Studirao sam sa Anicom Dobrom, Goranom Radakovićem... Kad je rat počeo, video sam se s Jasminom pre njegovog odlaska. Otišao je praznih džepova i kofera za Kanadu. On je bio priteran uza zid. Dobio je sve u životu svojim talentom - navodi Nikolić.

Jasmin Geljo
foto: ATA images

Publika Jasmina najviše pamti po "Audiciji".

- On je i na filmu napravio fantastične stvari. Po Mimi Šiš je bio najpoznatiji. "Audicija" je jedina priča koja je mogla tada da bude pandan koncertima Lepe Brene u Domu sindikata, koja je nastupala 31 dan zaredom. Oni su nastupali iza Brene sa 30 predstava u nizu - zaključuje Đorđe David.

Senida, koncert, Lepa Brena
foto: Damir Dervišagić

Kultna predstava je u februaru 1986. godine stigla i na male ekrane, što je pomoglo jednom teatarskom delu da postane fenomen i druga najgledanija predstava. "Audicija" je u pozorišni život unela dašak osveženja, predstava je bila prepuna zanimljivih likova, ideja je bila nova i pružala je mnogo mogućnosti za spontani, sveži humor. Nakon što su osvojili srca Sarajlija, tadašnji studenti Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Jasmin Geljo, Saša Petrović, Željko Kecojević, Mladen Nelević, Haris Burina, Branko Đurić i Željko Ninčić postaju imena koja zna cela bivša Jugoslavija.

Jasmin Geljo
foto: Privatna Arhiva

Geljo se u Beogradu sreo i s kolegama Bogdanom Diklićem i Ljubomirom Bandovićem.

Bio u trci za Oskara

Sarajevski glumac Jasmin Geljo je igrom slučaja završio preko okeana, a na početku je radio svašta da bi preživeo.

Jasmin Geljo
foto: Printscreen/Instagram

- Kad sam počeo da dobijam velike uloge, onda sam se posvetio samo tome. Pre neku godinu sam bio nominovan za kanadskog Oskara u konkurenciji s Kristoferom Plamerom, koji je sjajan glumac, oskarovac. Tada sam baš bio srećan. Film u kojem sam igrao glavnu ulogu se zove "Čekaonica". Režirao ga je mladi sarajevski reditelj, koji je rođen u Sarajevu, ali živi u Kanadi, Igor Drljača. Baš sam bio ponosan kad mi je Kristofer Plamer rekao: "Vi ste moj pobednik" - ispričao je glumac.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

03:09

UKRAJINSKI PREDSTAVNICI EVROVIZIJE EKSKLUZIVNO ZA TV KURIR Kultura naše zemlje je u opasnosti O KONSTRAKTI REKLI SAMO TRI REČI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track