NIKOLA MIRKOV JE BIO NAJBOLJI DIREKTOR TV U NJENOJ ISTORIJI: Đorđe Kadijević evocirao uspomene na dugogodišnjeg prijatelja
Foto: Printscreen/Youtube/RTS

sećanje

NIKOLA MIRKOV JE BIO NAJBOLJI DIREKTOR TV U NJENOJ ISTORIJI: Đorđe Kadijević evocirao uspomene na dugogodišnjeg prijatelja

Kultura -

Dugogodišnji direktor Radio-televizije Srbije Nikola Mirkov preminuo je u sredu u 76. godini, nakon duge i teške bolesti.

U svojoj bogatoj karijeri zalagao se za očuvanje umetnosti, a njegov prijatelj, reditelj Đorđe Kadijević, otkrio je u razgovoru za Kurir da je Mirkov bio izuzetna ličnost, koja je ostavila neizbrisiv trag u našoj kulturi.

Nikola Mirkov
foto: Printscreen/Youtube/RTS

- Veoma sam tužan, poznavali smo se decenijama. Pamtim ga iz vremena kada je igrao stoni tenis i bio je odličan u tome. Ovo je ogroman gubitak ne samo za televiziju već za našu kulturu. Bio je, po mom mišljenju, najbolji generalni direktor televizije u njenoj istoriji. Čovek visokog obrazovanja, velike prirodne inteligencije, erudita, visoki poznavalac umetnosti, a pre svega filmskog medija.

Zapravo, poznavao je sve umetnosti, ne samo film. Imao je plemenitost i sklonost prema umetnosti. Cenio je sve što može da uradi za umetnost. Njegovo ophođenje prema ljudima je bilo izuzetno. Pravi bonton. S njim niste mogli bilo kako da razgovarate. Bio je toliki gospodin da ste to morali da osetite čim uđete u prostoriju u kojoj je on. Stalno sam imao osećaj da ne pripada ovom društvu. Falilo mu je nešto da izrazi ono što je nosio u sebi, a bilo je dragoceno - rekao je Kadijević.

Đorđe Kadijević
foto: Nenad Kostić

Mirkov je nakon završenog Ekonomskog fakulteta radio u Radio Beogradu kao novinar, a potom i urednik "Novosti dana", "Dnevnika" i "Radioskopa".

Istovremeno je na televiziji sarađivao u obrazovnom i sportskom programu. Krajem 1985. imenovan je za glavnog i odgovornog urednika Prvog programa Radio Beograda. Od maja 1990. do avgusta 1991. bio je direktor Radio Beograda. Za slovenački list Delo pisao je prikaze najznačajnijih domaćih knjiga.

Na funkciji vršioca dužnosti generalnog direktora RTS bio je od 2013. do 2015. godine. Osnivač je Galerije RTS, pokretač "Kulturnog dnevnika", "Malog dnevnika", namenjenog deci, i dokumentarnog serijala "Zaboravljeni umovi". Do pre nekoliko meseci bio je predsednik Saveta za likovno stvaralaštvo i Izdavačkog odbora RTS.

Sa suprugom Gordanom proveo je životni vek, a iza njega su ostali ćerka i unuci Aleksandar i Aleksa. Sahrana će se obaviti u krugu porodice.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track