RADE ŠERBEDŽIJA DOBITNIK NAGRADE ZA DOPRINOS TELEVIZIJI: Karijera duga pola veka, a ova uloga mu je donela SVETSKU SLAVU
Foto: ATA images

Zasluženo

RADE ŠERBEDŽIJA DOBITNIK NAGRADE ZA DOPRINOS TELEVIZIJI: Karijera duga pola veka, a ova uloga mu je donela SVETSKU SLAVU

Kultura -

Na 13. Festivalu drama i serija FEDIS dobitnik nagrade Zlatna antena za sveukupan doprinos TV produkciji u regionu je proslavljeni dramski umetnik i jedan od najuspešnijih glumaca sa ovih prostora - Rade Šerbedžija.

Rođen je u mestu Bunić kod Korenice 27. jula 1946. godine, a diplomirao je 1969. na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Zagrebu. Na televiziji je debitovao u TV drami "Prikupljanje hrabrosti" Eduarda Galića 1966. godine, a prva ulogu (Džonija) dobio je u TV seriji "Maratonci" 1968.

Rade Šerbedžija, serija Nikola Tesla
foto: Printscreen YouTube

Proboj na svetsku glumačku scenu napravio je još 1988. filmom "Hanin rat", a zatim i makedonskim ostvarenjem "Pre kiše" 1994. godine. Prema informacijama sa IMDB, odigrao je 202 uloge širom sveta, sa nekim od najznačajnijih glumačkih imena današnjice poput Vanese Redgrejv, Filipa Nojsa, Toma Kruza, Stenlija Kjubrika ili Klinta Istvuda.

Inače, festival drama i serija FEDIS održava se po 13. put od 3. do 5. oktobra 2023. godine u Domu omladine Beograda uz učešće TV serija iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kurir.rs

Bonus video:

03:27

RADE ŠERBEDŽIJA DELI KADAR SA SVETSKIM GLUMCIMA! Glumac se javio iz Engleske, a evo šta je poručio i sa kim je NAZDRAVIO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track