REŠENA MISTERIJA KOJA JE DECENIJAMA OPSEDALA SVET? Čuveni umetnik Benksi dobio tužbu i mora da se pojavi na sudu, a ovo su detalji
Foto: Profimedia / Tolga AKMEN / AFP

da li je moguće?

REŠENA MISTERIJA KOJA JE DECENIJAMA OPSEDALA SVET? Čuveni umetnik Benksi dobio tužbu i mora da se pojavi na sudu, a ovo su detalji

Kultura -

Čini se da je konačno rešena misterija ko se krije iza umetničkog imena Benksi (Banksy). Naime, Benksi je jedan od najpoznatijih umetnika današnjice, a njegova dela već decenijama privlače pažnju javnosti. Umetnik je sve vreme uspeo da sačuva svoj pravi identitet tajnim.

pacov, grafiti, London, strit art, Banksi, Benksi
foto: Profimeida

Međutim, čini se da će se to promeniti. Britanska firma za izradu čestitki podnela je tužbu za klevetu na Visokom sudu pravde u Londonu protiv "umetnika poznatog kao Benksi" te firme koja proverava autentičnost njegovih umetnina, Pest Control Office Limite.

Novinar Ričard Iden, jedan od urednika na Daily Mailu, tvrdi da je Benksi pseudonim kojim se koristi 53-godišnji Robin Ganinhem (Gunningham). Taj čovek je imenovan kao prvi optuženik u gore navedenoj pravnoj tužbi, a njegov suoptuženik je kompanija Pest Control.

Banksi, Benksi, Italija, Francuska
foto: EPA / Claudio Peri

Robinovo ime učestalo se koristilo kada se nagađalo o stvarnom identitetu poznatog umetnika. Robin dolazi iz Bristola, Benksijevog rodnog grada. Nagađa se da će pravi Benksi biti primoran da se zbog tužbe pojavi na sudu i time pokaže ko je on zapravo.

Benksija nazivaju britanskim nacionalnim blagom, a njegovi grafiti krase ulice Londona, Pariza, Ukrajine... Njegova dela dostižu cenu od nekoliko miliona funti, ali javnost ne zna kako slavni umetnik zapravo izgleda ni koje mu je pravo ime.

Benksi, Vitlejem, Isuseve jasle, Božić
foto: EPA / Abed al Hashlamoun

Jedno od njegovih najpoznatijih dela je Devojka s balonom, a nedavno je na aukciji delo pod nazivom Brace Yourself! prodato za 2.032.000 američkih dolara (1.5 miliona evra), što je triput više od prvobitne procene, piše Index.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:21

UKLET DVORAC U BEOČINU! Umetnik koji je pričao samo sa golubovima, NA KRAJU UMRO OD NJIHOVOG IZMETA! Ćerka se ubila, RADNICA UDALA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track