PODELA NA PARTIZANE I ČETNIKE POSTOJI I DANAS! Kovačević: Laušević se svojim darom nametnuo kao glavni junak, a briljantna je Nela
Foto: Dado Đilas

prvi impresije

PODELA NA PARTIZANE I ČETNIKE POSTOJI I DANAS! Kovačević: Laušević se svojim darom nametnuo kao glavni junak, a briljantna je Nela

Kultura -

U prepunoj MTS dvorani u Beogradu održana je sinoć premijera filma "Heroji Halijarda".

Heroji Halijarda
foto: Contrast Studios

Akademik Dušan Kovačević u razgovoru za Kurir je podelio svoje impresije, te istakao da kraj filma ostavlja znak pitanja, ali i uzvika.

- Videli ste da je to jedan veliki film, a ono što je najbitnije jeste sama priča i njeno značenje. Spasavanje 500 pilota bilo je pravo čudo. Na maloj teritoriji mali narod spasava savezničku avijaciju koja ide da gađa rumunska naftna polja. Druga priča odnosi se na strašnu podelu, gde se srpski narod deli na četnike i partizane. Nažalost, ova podela je toliko ukorenjena da postoji i danas - rekao je Kovačević i dodao:

- Gledajući film, imao sam osećaj da jedan deo ljudi ima razumevanja za četnički pokret, dok je drugi ipak za one s petokrakom zvezdom. To je bilo tragično, naročito u poslednjoj sceni... Kraj filma je ostavio znak uzvika i pitanja. Postoje scene u filmu koje liče na scene iz velikih blokbastera. Toliko su moćne i impresivne. Nažalost, krenuće sada rasprava oko istorije i pitanja šta je bila istina. Opet ćemo morati da učimo istoriji iz početka.

Nela Mihailović
foto: Contrasts studios

Kovačević, koji je inače bio jedan od saradnika na scenariju, istakao je da je su Laušević i Nela Mihailović maestralno izneli dve linije priče, te svojim talentom obeležili ovo ostvarenje.

- Žarko je u filmu fantastičan. Upoznali smo se pri kraju mojih studija. Dolazio je često u Zvezdara teatar, gde je takođe napravio jednu antologijsku ulogu. Malo sam pomogao ekipi filma u pisanju scenarija, pa sam bio upoznat s pričom. Laušević se svojim darom nametnuo kao glavni junak. On nosi teret tih podela na svojim leđima uz briljantnu Nelu Mihailović, koja je iznela žensku liniju stradanja. Lauš drži tu bol, jer njegovi sinovi ratuju jedan protiv drugog. Nela je s druge strane preuzela patnju žena koja rađaju tu decu. Kroz veći deo naše istorije rađali smo se da bi neko poginuo. Često s mnogo razloga, a dešavalo se da se to uradi, kao u Prvom svetskom ratu, iz nerazuma. Njih dvoje kao glumci su obeležili ovaj potresni film, uz još nekoliko briljantnih uloga. Radoš je napravio veliki posao kao reditelj i glumac - zaključio je Kovačević.

Kurir.rs

Bonus video:

03:12

Nebojša Dugalić i Dušan Kovačević na komemoraciji Jagoša Markovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track