SVE JE SPREMNO ZA SAJAM KNJIGA U BEOGRADU: Izdavači najavili popuste do 70 odsto, stižu gosti iz celog sveta: KOMPLETAN VODIČ
Foto: Beta Miloš Miškov

66. izdanje

SVE JE SPREMNO ZA SAJAM KNJIGA U BEOGRADU: Izdavači najavili popuste do 70 odsto, stižu gosti iz celog sveta: KOMPLETAN VODIČ

Kultura -

U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mesto već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, čije je 66. izdanje biti otvoreno sutra u Beogradu. Uz učešće oko 400 izlagača pod sloganom "Živele knjige", posetioci će do 29. oktobra moći da prisustvuju brojnim diskusijama, tribinama, promocijama i učestvuju u njima. Počasni gost manifestacije ove godine je Francuska.

Knjiga je lek

Sajam Knjiga
foto: Kurir

Predsednik odbora Sajma knjiga, akademik Dušan Kovačević istakao je da je za njega ovo jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija, napomenuvši da oko 200.000 ljudi dolazi u ovim teškim vremenima da kupi ili pogleda najnovije naslove.

- To je nešto što vraća nadu da je čovek ipak mudriji od vremena u kome živi. Mislim na činjenicu da će Sajam ove godine imati jednu lekovitu dimenziju. U svetu strašnih izveštaja koji svakodnevno stižu, knjiga služi kao lek. Verujem da ćemo ljudima, umornim od tih vesti koje nas podsećaju na neka vremena koja ne želimo da se ponove, ovom manifestacijom uneti svetlost u život.

Dušan Kovačević
foto: Marina Lopičić

Privatno sam vezan za francusku literaturu od rane mladosti, a ove godine dolazi delegacija reprezentativnih pisaca. Interesovanje je izuzetno, to znam zbog prijatelja koji su mi se javili da će doći - naveo je Kovačević i prisetio se ranijih izdanja ove manifestacije:

- Nekada sam na Sajam knjiga dolazio u društvu Bore Pekića, Mihiza, Disa, a sada šetam njihovim ulicama i nije baš prijatno. Živimo dok knjige postoje.

Kako je najavljeno, na otvaranju će učesnike Sajma u ime Francuske pozdraviti pisac Matijas Enar, koji će u 19.30 na štandu "Akademske knjige" potpisivati svoja izdanja i družiti se s čitaocima.

Sajam Knjiga
foto: Kurir

U nedelju, na štandu Francuske, s početkom u 16.30, ovaj renomirani autor predstaviće knjigu "Godišnja gozba Grobarskog bratstva". Manifestaciji će prisustvovati i Toma Piketi, Pjer Asulin, Žilija Kaže, Katrin Kise, Kristel Petikolen, Erik Emanuel Šmit i drugi.

Popusti

Izdavači su najavili popuste do 70 odsto, a cena pojedinačne ulaznice iznosiće 350 dinara, dok će posetioci za grupne (organizovane posete za više od 20 osoba) izdvojiti po 250 dinara. U ponedeljak i utorak moći će da se kupi porodična ulaznica od 1.000 dinara.

Sajam Knjiga
foto: Kurir

Od 2005. godine organizuje se Školski dan, kada izdavači, učesnici Sajma knjiga, predstavljaju svoje programe namenjene đacima, profesorima, bibliotekarima... Ovoga puta, Školski dan biće u četvrtak, 26. oktobra, i tada će cena kolektivne ulaznice biti 250 dinara. Radno vreme petkom, subotom i nedeljom je od 10 do 21 sat, ostalim danima od 10 do 20 časova.

Sportski kutak u susret Olimpijskim igrama u Parizu

Jedan segment programa na štandu Francuske biće posvećen sportu, u susret Letnjim olimpijskim igrama u Parizu 2024. Danijel Rošfor napisao je knjigu o jugoslovenskoj teniserki Moniki Seleš, čiju je blistavu karijeru zaustavio napadač koji je usred meča nasrnuo na nju nožem, pre tačno 30 godina.

Sajam Knjiga
foto: Kurir

Patrik Beson napisao je knjigu o Novaku Đokoviću, a Pjer Asulin o francuskom plivaču Alfredu Nakašu, čiji nadimak Plivač iz Aušvica ukazuje na njegovo deportovanje u logor, odakle je uspeo da izađe zahvaljujući snazi svog sportskog duha.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:07

Sajam knjiga redovi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track