KAD SLIKE OD STAKLA “DODIRNU” VLASNIKE MURANA I ORSONIJA U VENECIJI: Srpska umetnica Jelena Borovčanin predstavila svoju umetnost
Foto: Marko Dukoli/privatna arhiva

svaka čast!

KAD SLIKE OD STAKLA “DODIRNU” VLASNIKE MURANA I ORSONIJA U VENECIJI: Srpska umetnica Jelena Borovčanin predstavila svoju umetnost

Kultura -

Izložba pod nazivom „Identitet“ tri srpske umetnice otvorena je 18. oktobra u Veneciji, u galeriji „Future Art Gallery Palazzo Pisani Revedin“.

Jelena Borovčanin, tim povodom sa nama deli svoje utiske i prenosi nam delić atmosfere iz grada stakla i umetnosti.

Jelena Borovčanin
foto: Marko Dukoli/privatna arhiva

Na pitanje kakav je osećaj kada ti vlasnici Murana i Orsonija odaju priznanje za rad, Jelena poručuje da je u momentu mislila da sanja.

Svečanom otvaranju prisustvovali su vlasnici kompanije i galerije „NEW MURANO GALLERY“, gospoda Frančesko Skarpa i Andrea Perota, kao i direktori gospoda Emanuel Silvestre i Julius Bonafin.

Jelenino stvaralaštvo svojim prisustvom podržao je i vlasnik najpoznatije kompanije za proizvodnju zlatnih smaltija (listića I komadića) za mozaike, iz Venecije „Orsoni Venecija 1881“.

Jelena Borovčanin
foto: Marko Dukoli/privatna arhiva

Iz grada stakla i umetnosti na pitanje kakav je osećaj kada ti vlasnici Murana i Orsonija odaju takvo priznanje, Jelena kaže:

“Otkad sam na umetnickoj sceni, gde god sam izlagala, dobijala sam pitanje da li bih uradila sliku od Murano stakla? Da li sam imala izlozbu u Veneciji? Gde nabavljam staklo? I evo me, posle osam godina od trenutka kada staklo postaje moj vodič, stojim sa timom Murana i razgledamo moje slike od stakla na mojoj izlozbi u Veneciji. Emocije su premašile ono što ja mogu da podnesem, pa sam u momentu mislila da sanjam.”

Kada se na umetničkoj sceni pomene „DODIR STAKLA“, jasno je da su to dela Jelene Borovčanin čija je tehnika nastala pre osam godina kada joj se staklena srča doslovno sručila na glavu. Jelena je tada odlučila da staklu udahne novi život stvaranjem mozaičkih slika od stakla.

Posle više izložbi u Srbiji i regionu, na poziv kulturne asocijacije „Paolina Paulon“ umetničke škole iz Vićence, njena dela su je odvela u Veneciju – sinonim umetničkih ostvarenja od stakla. Izložbu „Identitet“ podržao je Generalni konzulat Republike Srbije u Trstu i Savez Srba u Italiji.

Jelena Borovčanin
foto: Marko Dukoli/privatna arhiva

Profesor na venecijanskoj akademiji “Accademia di belle Arti di Venezia” i kustos izložbe gospodin Saverio Simi de Burgis u svojoj kritici kaže:

„Serija izrazito intelektualno reflektivnih i razrađenih radova Jelene Borovčanin poziva nas na interkulturalni dijalog. Diploma sa političkih nauka doprinela je njenom solidnom poznavanju istorije i geopolitičkog razvoja njene zemlje. Iako samouka na polju umetnosti, karakteriše je kreativna snaga i odlučnost. Kroz svoj umetnički rad razvila je viziju kojom želi da ukaže na tradicionalne i kulturne osobine područja kome pripada. Pokretače mogućeg transnacionalnog razvoja. Jelena u ovo čvrsto veruje. Otuda i razlog za njene geografske karte koje spajaju istok sa zapadom, sever sa jugom, i više nisu suprotstavljene kao idealni centri odnosa iz prošlosti ili onih prisutnih još uvek hic et nunc, nego pre svega ukazuju na dalekosežni osećaj budućeg razvoja.“

Po broju posetilaca već u prvim danima izlaganja, nameće se zaključak da je Jelenin opus stvaranja namenjen publici istančanog i prefinjnog ukusa.

Izložba u Veneciji traje do 4. novembra.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:47

GLUMICA OTKRILA SVOJ NAJVEĆI POROK! Anđela Jovanović odgovara na 36 brzih pitanja Kurir televizije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track