STRIP INSPIRISAN ŽIVOTOM INTERSEKS OSOBA! Zelić: Za pisanje jedne priče koristio sam pomoć veštačke inteligencije
Foto: Privatna Arhiva

vredno izdanje

STRIP INSPIRISAN ŽIVOTOM INTERSEKS OSOBA! Zelić: Za pisanje jedne priče koristio sam pomoć veštačke inteligencije

Kultura -

Jedinstveni autorski strip "Dosta je sa ćutanjem", inspirisan pričama interseks osoba, predstavljen na Sajmu knjiga na štandu Francuske. Ovo nesvakidašnje izdanje, prvo ovakve vrste u Srbiji, čiji je inicijator Udruženje XY spektrum - organizacija za polno i rodno varijantne osobe, donosi nam četiri autentične, samostalne priče i umetnička dela s ključnim porukama i informacijama suptilno utkanim u tkivo stripa - kadrove, table i dijaloge.

strip Dosta je s ćutanjem
foto: Nikola Vrzić

Pored Kristiana Ranđelovića, predsednika Udruženja XY spektrum, koscenariste i prve vidljive interseks osobe u Srbiji, u izradi stripa učestvovali su i poznati autori i autorke domaće strip scene: koscenarista Pavle Zelić i strip autorke Jana Adamović, Dragana Radanović, Danica Jevđović i Ana Milojković Omi. Izdavač je "Sistem komiks" iz Beograda.

strip Dosta je s ćutanjem
foto: privatna arhiva

- Nama je Francuska veliki uzor u stvaranju stripa, a kao zemlja, podržala je njegovo nastajanje kao drugog u svetu koji govori interseks osobama. Specifična je pozicija ove populacije u društvu. Namerno smo izbegli da kažemo gde se ovaj strip dešava. Napisali smo duboko emotivne ljudske priče koje pogađaju pravo u stomak. Sama tema interseks je provučena, ali nema nikakve edukativne note - kaže za Kurir Zelić, koji je za pisanje jedne priče koristio pomoć veštačke inteligencije, jedne od junakinja ovog jedinstvenog dela.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track