OŽIVELI U POZORIŠTU "SKUPLJAČI PERJA" NAKON POLA VEKA OD FILMA: Priča o ljubavi, bolu, ali i slobodi, postaće novi hit (FOTO)
Foto: Vladimir Veličković

Velika premijera u Novom Sadu

OŽIVELI U POZORIŠTU "SKUPLJAČI PERJA" NAKON POLA VEKA OD FILMA: Priča o ljubavi, bolu, ali i slobodi, postaće novi hit (FOTO)

Kultura -

Kultni film "Skupljači perja"Aleksandra Petrovića oživeo je nakon 50 godina, sinoć kao predstava na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u režiji Dejana Projkovskog. Spektakl, bogatu produkciju, sjajnu muziku, kostime i ansambl publika je s pravom nagradila ovacijama.

Skupljači Perja, Predstava
foto: Vladimir Veličković

- Više od pola veka kasnije, povratak "Skupljačima perja" je vraćanje stvarnosti bola i radosti slobode, lepoti frenetičnog življenja, autentičnosti života, žudnji i strasti, smrti i erosu. To je vraćanje konstanti koja, bez razlike u promeni konteksta, ostaje ista. Njena suština je otporna na društvene promene i predstavlja upravo otpor ukalupljivanju u konvencije savremenog sveta - toliko da stvori svet dovoljan sam za sebe. "Skupljači perja" su himna slobode do koje se uvek stiže usled zatvora pred sopstvenim očima - poručuje reditelj Projkovski.

Skupljači Perja, Predstava
foto: Vladimir Veličković

U predstavi, koja traje dva sata, igraju: Marko Savić, Bojana Milanović, Marta Bereš, Milan Kovačević, Jovana Balašević, Aleksandra Pleskonjić, Gordana Kamenarović, Peđa Marjanović, Mia Simonović, Mirjana Gardinovački, Aleksandar Gajin, Aljoša Đidić, Vukašin Ranđelović i drugi. Tu su i brojni muzičari i drugi ugledni umetnici.

Film "Skupljači perja" svojevremeno je prikazan u Kanu, a zatim u više od stotinu zemalja i imao je 200.000 prodatih ulaznica samo u Parizu, prestonici Francuske, ali i evropskog filma, i uz to je dugo bio najgledaniji film u bivšoj Jugoslaviji. Reprize su 13, 14, 15, 16, 17. i 18. novembra.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track