RULJA JE UPALA NA SCENU, A ON JE POSLE TOGA KUPIO KOBNI PIŠTOLJ Ovo je trenutak u kojem je počeo pad Žarka Lauševića (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

PREDSTAVA KOJA JE SVE PROMENILA

RULJA JE UPALA NA SCENU, A ON JE POSLE TOGA KUPIO KOBNI PIŠTOLJ Ovo je trenutak u kojem je počeo pad Žarka Lauševića (VIDEO)

Kultura -

Glumac Žarko Laušević (63) umro je danas posle teške bolesti. To je javnosti u ime porodice saopštila njegova supruga Anita Laušević.

- Obaveštavamo javnost da je danas 15.11.2023. godine u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević. O datumu i mestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaveštena. U ime porodice Anita Laušević" - navedeno je u kratkom saopštenju.

Žarko Laušević
foto: Printscreen/YouTube

Sve je počelo od predstave "Sveti Sava"

Da podsetimo, Žarkova tragična sudbina počela je da se odmotava 31. maja 1990. kada je najavljeno gostovanje Narodnog pozorišta iz Zenice u JDP-u sa predstavom “Sveti Sava” po tekstu Siniše Kovačevića, u režiji Vladimira Miličina. Laušević je tada bio u zenitu popularnosti, iza sebe je imao upečatljive uloge kako savremenih tako i istorijskih likova: Šilje iz "Sivog doma", poručnika Petra Horvata u “Oficiru s ružom”, ustaše Brace Gavrana iz filma “Braća po materi”, Miloša Obilića u “Boju na Kosovu”. Logično je na red došao i Sveti Sava, glavna uloga u istoimenoj predstavi za koju je dobio Sterijinu nagradu 1990. u Novom Sadu.

Predstava je bila kontroverzna, jer Sveti Sava pre monaškog života vodi ljubav, Žarko je igrao naslovnu ulogu. Na predstavu je upao Šešelj i raspop koji su je prekinuli, drali se, svađali, a Laušević ih je smirivao...

Njih pedesetak provociralo je iz mraka sa galerije JDP-a, glumce na sceni. Iako nisu odgledali predstavu, smatrali su da ona vređa lik Svetog Save. Urlici, psovke, pozivi na linč bili su neizdrživi, glumci su bili u šoku i neverici, a mnogima su krenule suze.

- Ja vas najlepše molim da svoj sud, ma kakav on bio, sačuvate za kraj predstave - poručio je Laušević provokatorima u sali. Posle tog incidenta, za Žarka Lauševića više ništa nije bilo isto.

Nakon predstave kupio pištolj po savetu policije.

- Da nije bilo te noći, ne bih dobijao pretnje da ću biti likvidiran. Iz istog razloga vrlo brzo posle ovog događaja ću, po savetu policije, kupiti pištolj, a posle još jednog nemilog događaja u “Bojanu Stupici”, dakle, ponovo pod istim krovom, taj isti i početi da stalno nosim sa sobom u kožnoj torbi - opisao je početak svoje tragedije.

Posle predstave konstantno je dobijao pretnje i policija mu je savetovala da nabavi pištolj. Kasnije je tim istim pištoljem počinio dvostruko ubistvo. U noći između 30. i 31. jula 1993. godine u jednom podgoričkom kafiću našao se u situaciji u kojoj je u samoodbrani pucao iz tog pištolja. Dva mladića su smrtno stradala, jedan je ranjen, a Žarko ubrzo osuđen, zatvoren, progonjen...

Predstava “Sveti Sava” više nije igrana, Nemanjićima se nije niko ozbiljno bavio u pozorištu, filmu, televiziji... kao da se čekalo da Žarko dođe iz Amerike u Srbiju i oprosti “galeristima iz JDP-a”.

(Kurir.rs/Blic/Novosti)

Bonus video:

00:44

Žarko Laušević posle premijere filma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track