PISANJE JE MOJ POSAO PO SHVATANJIMA, A PO FINANSIJAMA JE HOBI: Filip Grujić o svom novom hit romanu "I onda opet, iz početka"
Foto: Damir Dervišagić

Nova nada književne scene

PISANJE JE MOJ POSAO PO SHVATANJIMA, A PO FINANSIJAMA JE HOBI: Filip Grujić o svom novom hit romanu "I onda opet, iz početka"

Kultura -

Književnik i dramaturg Filip Grujić objavio je u septembru roman "I onda opet, iz početka" u izdanju kuće "Buka". Delo je naišlo na odličan prijem kod čitalaca i rasprodato je u samo mesec dana. Ovaj rođeni Novosađanin nagrađivani je pisac i dramaturg, ali i autor emisije "Čudna šuma" na Radio Beogradu 2. Posle dva zapažena romana "Podstanar" i "Bludni dani kuratog Džonija", kojima je nagovestio veliki književni talenat,

Grujić najnovijim izdanjem sazreva u izvrsnog pripovedača. U razgovoru za Kurir autor se osvrće na neverovatan uspeh dela, ali i na status pisaca u našoj zemlji.

Filip Grujić
foto: Damir Dervišagić

Prvi tiraž knjige je planuo i prodat je u samo mesec dana. Da li ste očekivali toliko interesovanje?

- Za mene lično je bilo neočekivano da prvi tiraž bude rasprodat za mesec dana. Znam da "Buka" ima dobar marketing, ali u odnosu na moja prethodna izdanja ovo je jedan ogroman stepenik iznad. Nisam se nadao, a ni očekivao.

Šta vas je inspirisalo u pisanju?

- Da završim svoje dvadesete godine u knjizi. Da ono što poznajem iz društva, države i porodice stavim u jednu knjigu. Pokušao sam da pronađem odgovore na ono što ne znam. Hteo sam da saznam kako sve to utiče jedno na drugo. Prijateljstvo na ljubav, ljubav na porodicu...

Filip Grujić
foto: Damir Dervišagić

Šta je glas nove generacije u Srbiji, o čemu se u poslednje vreme priča?

- Ona ne viče. Naša generacija ne viče, ali nije ni stopostotno ubeđena u ispravnost svojih stavova. Zapravo, često ni sam nisam ubeđen da sam u pravu.

Po vašem romanu "Bludni dani kuratog Džonija" nastala je predstava u Novosadskom pozorištu. Da li ste razmišljali o sudbini nove knjige?

- Voleo bih da iz nje nastane film. Međutim, ne pitam se tu samo ja. Nikada dosad nisam radio dramatizaciju svojih romana. Bilo bi malo nadobudno da to radim, budući da sam asistent na predmetu dramaturgija na fakultetu. Više bih voleo da se neko pojavi s tim predlogom.

Filip Grujić
foto: Promo

Može li se od pisanja živeti u Srbiji?

- Ne može, bar ne u Srbiji. Zapravo možeš, ali moraš da imaš deset romana iza sebe i 20 prevoda kao Jergović. Možda on i može, ali ja ne mogu, makar prodao i 20.000 primeraka ove knjige. Živim od plate na Fakultetu dramskih umetnosti i delom od plate koju zaradim na Radio Beogradu. Pisanje je moj posao po shvatanjima, a po finansijama je hobi.

Ko su vam bili uzori u pisanju?

- Možda Sergej Dovlatov i Džon Fante, uz čije sam knjige odrastao.

Kurir.rs/ Lj. Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track