NA OVOM GROBLJU KOSTI PREDAKA SE PERU JEDNOM GODIŠNJE: Celo selo mora da učestvuje, a ako neko odbije SLEDI KAZNA!
Foto: Shutterstock

JEZIV OBIČAJ

NA OVOM GROBLJU KOSTI PREDAKA SE PERU JEDNOM GODIŠNJE: Celo selo mora da učestvuje, a ako neko odbije SLEDI KAZNA!

Zanimljivosti -

Svake nedelje pre 1. novembra, groblje u Pomuču u Meksiku postane centar dešavanja neobičnog rituala, koji se prenosi sa kolena na koleno vekovima.

Jarke nijanse zelene, roze, plave i ljubičaste prekrivaju zidove malih niša na groblju Pomuč, u meksičkoj državi Кampeče. Neki od njih su ukrašeni komplikovanim ručnim crtežima, a drugi jednostavnim šarama. Ono što je primetno već na prvi pogled je da ovo groblje nije kao bilo koje drugo koje ste imali prilike da vidite.

groblje, Pomuču, Meksiko, groblje Pomuču
foto: Shutterstock

Pravi razlog se ipak krije u unutrašnjosti grobnica, tačnije u kutijama u kojima se čuvaju kosti pokojnika. One se svake godine pre 1. novembra, vade kako bi ih rođaci očistili i oprali. Običaj Pomuča datira vekovima unazad.

Pokojnik mora da se prvo raspadne

Stanovnici grada manjeg od deset hiljada stanovnika na jugoistoku Meksika ekshumiraju svoje najmilije tri godine nakon što su ih sahranili, da bi im jednu po jednu kost oprali i opet smestili u male kutije, nakon čega se ne diraju narednih godinu dana.

groblje, Pomuču, Meksiko, groblje Pomuču
foto: Shutterstock

Кutije su ukrašene krpama sa izvezenim imenima i crtežima i popravljaju se svake godine. Ritual se obavlja uz sveće i sveže cveće, a boje na zidovima niša treba da budu iste kao u pokojnikovom nekadašnjem domu.

Ritual se sprovodi u nedelju pre 1. novembra, a ostatak godine kutije se ostavljaju odškrinute kako bi kosti bile vidljive. Ne postoji osoba koja ne učestvuje, jer se veruje da će duhovi one koji ne učestvuju u ritualu mučiti i proganjati.

groblje, Pomuču, Meksiko, groblje Pomuču
foto: Shutterstock

Ovaj način odavanja počasti onima koji više nisu ovde vuče poreklo iz pred-Hispanske kulture. Pored ovog rituala, pravi se Hanal Pikan, koji potiče od Maja, a sastoji se od 'hrane za duše', svojevrsne kulinarske ponude u kojoj pibipolo zauzima centralno mesto. Pibipolo je testo od brašna koje se puni pilećim, svinjskim ili ćurećim mesom i raznim povrćem, kao i crvenim sosom zvanim k'ool.

Razlog zašto se ova hrana servira na današnji dan je taj što hleb predstavlja pokojnika, dok listovi banane u koje je umotan deluju kao pokrov. Nakon spremanja, ove poslastice se stavljaju na oltare i nakon što se dobije "odobrenje pokojnika", degustiraju se.

(Kurir.rs/Nacionalnageografija)

Bonus video:

02:39

KONCERT STUDENATA IZ NORVEŠKE U VRNJAČKOJ BANJI: Sjajna tradicija dobila 15. epizodu! Čula se Niška Banja, Staro oro...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track